today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Εθνική Τράπεζα: Ετοιμάζει τιτλοποίηση 6-7 δισ. ευρώ

Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση των 500 εκατ. ευρώ, που επήλθε από το swap, η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται για την τιτλοποίηση των 6-7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής και να καλύψει ενδεχόμενες ζημιές από την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το Ελληνικό Δημόσιο προέβη σε επαναγορά από την Εθνική Τράπεζα τριών Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ και αξίας αγοράς περίπου 3,8 δισ. ευρώ, με μέσο σταθερό ονομαστικό επιτόκιο 3,5% και μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκεια 5,4 έτη, που είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Η εν λόγω επαναγορά έγινε με έκδοση ενός νέου ΟΕΔ διάρκειας 30 ετών, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας και αξίας αγοράς και ονομαστικό επιτόκιο 3,25% και είχε την έγκριση και των ευρωπαϊκών αρχών.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, η συναλλαγή που βελτιώνει την κερδοφορία της ΕΤΕ, είναι δημοσιονομικά και ταμειακά ουδέτερη για το Ελληνικό Δημόσιο, αποτελεί έκδοση που βοηθά στην ανατιμολόγηση, επι τα βελτίω του συνόλου της ελληνικής καμπύλης για όλες τις μικρότερες διάρκειας των 30 ετών και είναι επιβοηθητική προς τη μελλοντική εκδοτική δραστηριότητα του Δημοσίου (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται νέα έκδοση τις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ