today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Τσίπουρο: Μόλις το 10% είναι νόμιμο

Σημαντική για πολλούς λόγους κρίνει ο Κωνσταντίνος Τσιλιλής την τυποποίηση του τσίπουρου.

Στον απόηχο των ελέγχων, που διεξάγει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, ο κ. Τσιλιλής αναφέρει στο FnB Daily ότι, «σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, το χύμα τσίπουρο είναι 9 φορές περισσότερο από ό,τι το τυποποιημένο. Ενώ σε όλα τα προϊόντα έχουμε μία παραοικονομία σε χαμηλότερο ποσοστό της νόμιμης, στο τσίπουρο μόλις το 10% είναι νόμιμο! Δεν γίνεται αυτό».

«Υπάρχουν σήμερα εργαλεία και προγράμματα, όπως το Leader, αλλά και αρκετοί γεωργικοί συνεταιρισμοί ανά την Ελλάδα, που έχουν και αποσταγματοποιεία, (Τύρναβος, Αγχίαλος, Σουφλί), όπου οι αμπελουργοί μπορούν να μπουν να είναι μέτοχοι και να είναι νόμιμοι», επισημαίνει.

Ο κ. Τσιλιλής επισημαίνει ότι, αν αναδειχθεί το προϊόν, θα αναβαθμιστεί και το εισόδημα των αμπελουργών, γιατί «θα έχουμε ένα προϊόν, που θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία και ο παραγωγός θα μπορεί να πουλά τα σταφύλια του σε μια αυξημένη τιμή. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Να θυμίσω ότι, στην Καμπανία, τα σταφύλια πωλούνται €7 και €8 το κιλό, γιατί η σαμπάνια έγινε brand διεθνώς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ