today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Στο Νταβός συνεχίζει το διπλωματικό Μαραθώνιο ο Κ.Μητσοτάκης

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός είναι ο πρώτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα νέο διεθνή γύρο διπλωματικών πρωτοβουλιών που ανοίγει από αύριο για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Του Νίκου Αρμένη

Στην Ελβετική πόλη των 11.000 μόνιμων κατοίκων ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει συνέχεια στο διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο «τρέχει» τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσει το Φεβρουάριο με προγραμματισμένα ταξίδια στη Σαουδική Αραβία και στο Μόναχο, στη διάσκεψη Ασφάλειας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην κρίση της Λιβύης μετά και τη Διάσκεψη του Βερολίνου και οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας της Αθήνας.

Ταυτόχρονα η οικονομία με έμφαση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι τα βασικά θέματα τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει στην ελβετική πόλη από αύριο το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης.

Και μόνο οι συμμετοχές του Ντόναλντ Τραμπ, της Άνγκελας Μέρκελ, άλλων σημαντικών ευρωπαίων ηγετών και αρχηγών κρατών από όλο τον κόσμο, αρκούν για να αντιληφθεί κανείς την ευκαιρία που θα έχει εκεί ο πρωθυπουργός προκειμένου να τονίσει τις ελληνικές θέσεις στη διεθνή κοινότητα.

Ειδικά μετά τα αποτελέσματα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και ενώ η προκλητική ρητορική και συμπεριφορά της Άγκυρας συνεχίζεται αμείωτη, στο Νταβός ο πρωθυπουργός θα επισημάνει το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή επιμένοντας παράλληλα στην ακύρωση των τουρκολιβυκών μνημονίων και ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αυτονόητη.

Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει την ευκαιρία για κατ’ιδίαν συνομιλίες με τη διάδοχο της Άνγκελας Μέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Επιπλέον, λίγες μόνο ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και σε μία περίοδο που η Γαλλία υποστηρίζει ίσως θερμότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα τις ελληνικές θέσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα, ο πρωθυπουργός στο Νταβός θα συναντηθεί και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Άλλωστε το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των πολυεθνικών εταιρειών που θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, δίνει επίσης την ευκαιρία για επαφές με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της χώρας ως μίας από τις πιο ελκυστικές επιλογές για επενδύσεις. Γι’αυτό άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας ακολουθούν εντελώς αντίθετη τροχιά από αυτή της ύφεσης που παρατηρείται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο και η χώρα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα μετά τη 10ετή οικονομική κρίση.

Ο Τάγιπ Ερντογάν ωστόσο φαίνεται πως δεν θα είναι στο ελβετικό καντόνι όπου κάθε χρόνο μαζεύονται μερικοί από τους πιο σημαντικούς ηγέτες στον κόσμο. Θα είναι όμως εκεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου της γειτονικής χώρας καθώς και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για την 50η διοργάνωση αυτού του φόρουμ και στις εργασίες του φέτος στην πόλη στο μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ευρώπη θα συμμετάσχουν σίγουρα οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτζ, της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ και του Πακιστάν Ιμράν Χαν.

Επίσης θα λάβουν μέρος οι Πρόεδροι της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούγκα, του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι, της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η Πρόεδρος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο παρελθόν στο Νταβός έχουν πραγματοποιηθεί μερικές από τις πιο σημαντικές συναντήσεις Ελλήνων πρωθυπουργών με ομολόγους τους, καθεμιά από τις οποίες άφησε το δικό της αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Το 1988 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ κατά την οποία συμφώνησαν την επανέναρξη του διαλόγου λίγους μόνο μήνες μετά τα γεγονότα του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο.

Το 1992, στη συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αποφάσισαν την αποδέσμευση του κυπριακού από τις προϋποθέσεις εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου από το Νταβός επιχείρησε να αλλάξει το κακό κλίμα που μόλις είχε διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία ανακοινώνοντας τη βούληση της κυβέρνησής του για τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές. Χωρίς αποτέλεσμα πάντως, καθώς το Μαίο της ίδιας χρονιάς η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο.

Το 2018 στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ έγινε το πρώτο βήμα στις συνομιλίες των δύο πλευρών που οδηγήσαν στη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ