today-is-a-good-day
19 C
Athens

Κοροναϊός: Έλεγχοι στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ στους επιβάτες που φτάνουν από την κινεζική πόλη Βουχάν

Οι αρχές της Αυστραλίας θα ξεκινήσουν να ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από την πόλη Βουχάν της Κίνας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, αν και προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο να προληφθεί το ξέσπασμα επιδημίας.

Ο κοροναϊός αυτός έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, όλους στη Βουχάν, ενώ τα κρούσματά του ξεπερνούν τα 200, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές. Αρκετοί ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Η επιδημία του μυστηριώδους νέου κοροναϊού, — συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) — που πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ξέσπασε στη Βουχάν, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όπως και ένα ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την εξάπλωσή του.

Ο Μπρένταν Μέρφι, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, διευκρίνισε ότι αξιωματούχοι θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο Σίδνεϊ από τη Βουχάν. Οι δύο πόλεις συνδέονται με τρεις αεροπορικές πτήσεις εβδομαδιαίως.

Στους επιβάτες θα δίνεται ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και θα τους ζητείται να δηλώσουν αν έχουν πυρετό ή αν πιστεύουν ότι ίσως έχουν ασθενήσει από τον κοροναΐό.

Ωστόσο ο Μέρφι τόνισε ότι τα μέτρα αυτά προσφέρουν περιορισμένη προστασία. «Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε εντελώς την εξάπλωση της ασθένειας στη χώρα. Η περίοδος εκκόλαψης (του ιού) είναι μάλλον μία εβδομάδα», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Αυστραλία προέρχονται από την Κίνα, με τον αριθμό τους πέρυσι να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Περίπου 160 πτήσεις φτάνουν στην Αυστραλία από την Κίνα κάθε εβδομάδα και ο Μέρφι παραδέχθηκε ότι οι Κινέζοι τουρίστες ενδέχεται να εισέλθουν στη χώρα από άλλες πόλεις και όχι μόνο από το Σίδνεϊ όπου θα διενεργούνται οι έλεγχοι.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα στην Αυστραλία και εμφανίζει τα συμπτώματα του μυστηριώδους νέου κοροναϊού τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον στην Αυστραλία, μετέδωσε σήμερα το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο άνδρας αυτός, το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν.

Ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν (βορειοανατολικά) με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ