today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Σε εξέλιξη η Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη. Οι επαφές που προηγήθηκαν. Τι αναμένεται

Άρχισαν επισήμως στο Βερολίνο οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης κορυφής για την ειρήνευση της Λιβύης, με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων. Τους εκπροσώπους χωρών και οργανισμών που λαμβάνουν μέρος στη σημερινή Σύνοδο υποδέχθηκαν η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ωστόσο πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι διμερείς επαφές που έγιναν μεταξύ των συμμετεχόντων της διάσκεψης, πριν την έναρξή της, καθώς συναντήθηκαν ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Άγκελα Μέρκελ συνομίλησε με τους Λίβυους ηγέτες Σάρατζ και Χαφτάρ, ο Μάικ Πομπέο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι και τον Μεβλουτ Τσαβούσογλου.

Στην Διάσκεψη συμμετέχουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Η Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου, όπου εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ενώ η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο, σύμφωνα με το προσχέδιο αυτό που θα συζητηθεί κατά τη διάσκεψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ