today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τί σηματοδοτεί η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα

Διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης αποτελεί η έλευση στην Ελλάδα του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και οι συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, μια ημέρα  πριν την περίφημη διάσκεψη Βερολίνου, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, στον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στην Αφρικανική χώρα.

Του Κώστα Πασίση

Παράλληλα, όμως, η παρουσία του νέου ισχυρού άνδρα της Λιβύης στην Αθήνα, στέλνει και ένα ηχηρό διπλό μήνυμα-προειδοποίηση  τόσο στο Βερολίνο, όσο και στην Άγκυρα, ότι ήταν λάθος η μη πρόσκληση της χώρας μας.

Στόχος του Μαξίμου και του ΥΠΕΞ  είναι να πείσει «φίλους» και εχθρούς» ότι  χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδας, δεν υπάρχει ευρωπαϊκός «μανδύας» για το Λιβυκό  πρόβλημα.

Αυτό ακριβώς το νόημα έχει και η απειλή για βέτο στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε, αν παραστεί ανάγκη,  από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μάλιστα επανέλαβε τη σαφή  θέση του και στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου και αυτό ενόχλησε την πολιτική ηγεσίας της χώρας, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έμεινε με «σταυρωμένα χέρια» και αυτό φάνηκε από την  παρουσία του κ. Χαφτάρ στην Αθήνα, που αποτελεί και έμπρακτη απάντηση στις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις για αποκλεισμό της.

Μια παρουσία που ενόχλησε σφόδρα τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο εκνευρισμός της γειτονικής  χώρας αποτυπώθηκε με σχεδόν άκομψο τρόπο από τα εμπρηστικά δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου ο οποίος σχολιάζοντας την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθηνα, έκανε λόγο για τον «παράνομο ηγέτη» που αφίχθη στην Ελλάδα».

Η μη πρόσκληση της χώρας μας στη προαναφερθείσα διάσκεψη, όπου μετέχει ακόμη και το Κονγκό, δεν πέρασε απαρατήρητη, ούτε από τον γερμανικό τύπο που άσκησε κριτική στην Γερμανίδα καγκελάριο.

Υπο την πίεση αυτή ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Αθήνα, αλλά και στην επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι «Δεν τέθηκε ποτέ θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Λίγο νωρίτερα πάντως,  δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, ανέφερε πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έθεσε υπό πίεση την Καγκελάριο Μέρκελ προκειμένου να μην λάβει μέρος η Ελλάδα στη Διάσκεψη της Κυριακής.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι Γερμανία και Τουρκία έχουν πολλές και μεγάλες οικονομικές συναλλαγές, γεγονός που ενδεχομένως να έχει παίξει ρόλο στον αποκλεισμό της Ελλάδας.

Η πρόσφατη αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Λιβύη, ο διπλωματικός μαραθώνιος που ακολούθησε, με καταγγελία ως άκυρης της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων, οι διαβουλεύσεις για την έλευση Χαφτάρ στην Ελλάδα και η απειλή για βέτο στην Ευρωπαϊκή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έδειξαν ότι η Ελλάδα πλέον έχει καταστεί υπολογίσιμος «παίχτης» στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και απαιτεί των σεβασμών όλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ