today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η Ελλάδα εργάζεται σταθερά για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή μας

Είμαστε μια φιλήσυχη χώρα αλλά θα πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε θα σκεφτόταν να πλήξει την κυριαρχία μας ότι η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρή και αποτελεσματική!

Του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα *

Η προκλητικότητα της γείτονος συνεχίζεται, δείχνοντας με την συμπεριφορά της την πλήρη απαξίωσή της προς το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών, τις αρχές που διέπουν τις σχέσεις γειτονίας. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να διαδραματίζει τον ρόλο του ταραξία στην περιοχή μας. Παρακολουθούμε την τακτική της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες. Είναι η τουρκική πολιτική του παζαριού. Θέτουν πολλά στο τραπέζι, μιλούν για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, όπως με το πρόσφατο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Ανεπιτυχώς, βέβαια, γιατί αυτό το μνημόνιο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τετελεσμένο. Οι αντιδράσεις από πολλά κράτη για αυτή την παράνομη συμφωνία ήταν πολλές, με τελευταία αυτή των ΗΠΑ, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που την χαρακτήρισε ως προκλητική και αντιπαραγωγική.

Υπό το πρίσμα τέτοιων εξελίξεων και κρίσιμων συγκυριών, είναι ανάγκη να εκπέμπεται από εμάς το μήνυμα της εθνικής ενότητας και αποφασιστικότητας. Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να βρίσκουν τον πολιτικό κόσμο διηρημένο και να μπαίνουν στην κονίστρα της κομματικής αντιπαράθεσης. Απέναντί μας αυτή την στιγμή έχουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας. Εμείς πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με υπεύθυνη, ψύχραιμη στάση αλλά και αποφασιστικότητα. Στέλνουμε, λοιπόν, το μήνυμα στην Τουρκία ότι βεβαίως επιθυμούμε καλές σχέσεις και ειρήνη στην περιοχή μας. Η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την σταθερότητα και την ειρήνη. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία έναντι κάθε απειλής. Όταν κάποιοι δεν υπολογίζουν το διεθνές δίκαιο, όταν κάποιοι επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία μας, πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε σε απόλυτη θέση να προασπίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Αυτό το μήνυμα εξεπέμφθη από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στην οποία έχω την ευθύνη να προεδρεύω.

Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς που παρατηρούν κάθε προσπάθεια καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου ως πρόκληση για την ειρηνική συνύπαρξη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πλευρά του δικαίου, υπερασπίζεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δείχνει προς κάθε κατεύθυνση ότι εργάζεται σταθερά για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειές της, όπως επιβεβαιώνεται και από την συμφωνία για τον αγωγό EastMed, την πενταμερή συνάντηση στο Κάιρο, αλλά και το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά στον Αμερικανό Πρόεδρο και τους δεκάδες δημοσιογράφους, έθεσε ξεκάθαρα τις δικές μας εθνικές θέσεις. Έθεσε όλα τα ζητήματα στο τραπέζι και δήλωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν θα δείξει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της!

Εμείς θα συνεχίσουμε να διεθνοποιούμε το ζήτημα, την προκλητικότητα της Τουρκίας, όπως το κάνουμε. Και, φυσικά, δεν θα περιμένουμε να δούμε εάν ο Ερντογάν εννοεί ή όχι τις απειλές του. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, από την πλευρά μας, να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Οφείλουμε να οχυρώσουμε την ειρήνη μας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπέμπει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, σταθερότητας και ισχύος. Και γι’ αυτό τον λόγο διαθέτει έναν ισχυρότατο αποτρεπτικό μηχανισμό, τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις της! Καμία πρόκληση δεν μένει αναπάντητη. Τα μαχητικά αεροσκάφη μας αναχαιτίζουν καθημερινά στον ουρανό του Αιγαίου την τουρκική προκλητικότητα. Το ίδιο πράττουν και τα σκάφη του πολεμικού μας ναυτικού στις θάλασσές μας. Είμαστε μια φιλήσυχη χώρα αλλά θα πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε θα σκεφτόταν να πλήξει την κυριαρχία μας ότι η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρή και αποτελεσματική!

* Ο κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας είναι Δημοσιογράφος-Δικηγόρος, Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ