today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Καλύτερος συντονισμός και ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών οι στόχοι του υπουργείου Μετανάστευσης

Καλύτερο συντονισμό και λήψη πρόσθετων μέτρων για κατευνασμό των δικαιολογημένων αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, σηματοδοτεί η αιφνιδιαστική απόφαση Μητσοτάκη για επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε μια περίοδο, που το προσφυγικό παραμένει το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα της κυβέρνησης.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός χθες προέβη σε μια κίνηση έκπληξη, με την προαναφερθείσα απόφαση, πίσω από τη οποία υπάρχει πολύ παρασκήνιο.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έπαιξε και η προβληματική «εικόνα» που  μετέφεραν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που εκλέγονται στις περιοχές που έχουν δεχθεί τις μεταναστευτικές ροές.

Οι εν λόγω βουλευτές που μετείχαν σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών στο Μαξίμου με τη συμμετοχή υπουργών που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό, είπαν τα πράγματα με το όνομα τους, για τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες από τη φιλοξενία δομών, μέσα στον κοινωνικό ιστό.

Οι βουλευτές μετέφεραν μια  δυσαρέσκεια, που επαληθεύεται και από τις μετρήσεις που έχει η κυβέρνηση στις «διακεκαυμένες ζώνες», όπως είναι τα νησιά υποδοχής αλλά και περιοχές της ενδοχώρας που οι μετανάστες αφήνουν ήδη το αποτύπωμα τους.

«Ο Μητσοτάκης με την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Μετανάστευσης έδειξε ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά και ακούει τόσο τους βουλευτές του, όσο και τις τοπικές κοινωνίες, που βρίσκονται στα όρια τους», επισημαίνει με νόημα ένας εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη του Μαξίμου.

Η «εικόνα» αυτή σε συνδυασμό με τις αρρυθμίες που παρατηρήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, στη διαχείριση του προβλήματος, επιτάχυναν την ήδη από καιρό ληφθείσα απόφαση του Πρωθυπουργού για νέα δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού η διαχείριση του προσφυγικού, δηλαδή το άσυλο και ο επαναπατρισμός των μεταναστών, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τα ανοικτά και κλειστά κέντρα υποδοχής, έπρεπε πρώτα να «τρέξουν», ανεξάρτητα, να αναπτυχθούν και να διαπιστωθούν τα όποια προβλήματα προέκυπταν και στη συνέχεια να τεθούν οι προαναφερθέντες άξονες υπό την ομπρέλα ενός υπουργού, όπερ και εγένετο με τον Νότη Μηταράκη.

Στο ερώτημα γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στη συγκεκριμένη επιλογή, μεταξύ άλλων υποψηφίων, οι βασικοί λόγοι είναι δυο.

Πρώτον, ο Νότης Μηταράκης εκλέγεται στη Χίο, σε μια Περιφέρεια που βιώνει  το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα και έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και δεύτερον επειδή  πριν από μόλις τρεις ημέρες βρέθηκε μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου για τη νέα κλειστή δομή μεταναστών.

Ο κ. Μηταράκης ανήκει στα στελέχη εκείνα που έβαλαν από την αρχή πλάτη στην κυβέρνηση, μεταφέροντας τις θέσεις της στις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούσαν.

Τέλος στο Μαξίμου έγιναν και συσκέψεις για την αντιμετώπιση της έντασης που επικρατεί στις σχεδόν εξεγερμένες τοπικές κοινωνίες.

Εκείνο που αποφασίστηκε προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και να ηρεμήσουν τα πνεύματα, είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόσθετα ανταποδοτικά μέτρα.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν κινήσεις τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και βελτίωσης των τοπικών κοινωνικών δομών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ