today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Το μέλλον της ΕΕ: Ο λόγος στους πολίτες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα οι πολίτες της ΕΕ να βρεθούν στο επίκεντρο διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αρχίσει στις 9 Μαΐου, καθώς και να εξεταστεί η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συμμετοχής των πολιτών.

Σε απόφαση που υιοθετήθηκε με 494 ψήφους (147 ψήφους κατά, 49 αποχές) οι ευρωβουλευτές, που συνεδρίασαν στο Στρασβούργο, όρισαν το όραμά τους για τη “Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης” που προτείνει η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν και που μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις.

“Άνθρωποι από κάθε ορίζοντα, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και ενδιαφερόμενες πλευρές σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αναμένεται να μετάσχουν στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της ΕΕ, σε σχέση με τις ανησυχίες των πολιτών”, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.

Το κοινοβούλιο προτείνει τη σύσταση θεματικών συνελεύσεων και δύο φόρουμ “νεότητας”, με σχεδόν 200 με 300 πολίτες που θα επιλεγούν τυχαία και τουλάχιστον τρεις συμμετέχοντες από κάθε κράτος μέλος. Τα συμπεράσματα αυτών των συνελεύσεων θα τα επεξεργαστούν στη συνέχεια τα ευρωπαϊκά όργανα, τα εθνικά κοινοβούλια και οι κοινωνικοί εταίροι της ΕΕ.

Στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίσης “κάλεσε το Συμβούλιο και την Κομισιόν να προσανατολιστούν προς μια πιθανή τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας του 2007, προτείνοντας κυρίως τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συμμετοχής των πολιτών.

“Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή μεταρρυθμίσεων”, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιταλός Νταβίντ Σασόλι, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά όργανα επικρίνονται συχνά πυκνά ότι είναι αποκομμένα από τις ανησυχίες των πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (κράτη μέλη) αναμένεται να καθορίσουν τη θέση τους για την περίμετρο αυτής της Διάσκεψης, που αναμένεται να αρχίσει στις 9 Μαΐου του 2020, με την ευκαιρία της ημέρας της Ευρώπης, και να διαρκέσει δύο χρόνια.

Η αρμόδια Επίτροπος για τη Δημοκρατία και τη δημογραφική πολιτική Ντουμπράβσκα Σουίτσα από την Κροατία κάλεσε να βρεθούν “νέες δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις προκειμένου η δημοκρατία μας να λειτουργεί καλύτερα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ