today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Στα «βαθιά» η κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης «βλέπει» υπουργούς και ζητά αποτελεσματικότητα

Με επίγνωση της πραγματικότητας και της συνολικής «εικόνας» σε ολόκληρη την κρατική μηχανή, μετ από έξι μήνες διακυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός ξεκινά κύκλο επαφών, στο Μαξίμου με τους υπουργούς του για την προώθηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ανά τομέα, με βασικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Του Κώστα Πασίση

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, η πρώτη  συνάντηση θα γίνει σήμερα με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και θα ακολουθήσει το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, και το Υπουργείο Παιδείας την επόμενη Τρίτη.

Ο νέες συναντήσεις δεν θα είναι «εθιμοτυπικές», όπως αυτές που έγιναν λίγο μετά τις εκλογές, αλλά αξιολόγησης της μέχρι τώρα πορείας και εργασίας, πάνω σε συγκεκριμένη βάση και σύμφωνα με τις οδηγίες που έλαβε ο κάθε υπουργός στη τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λίγο πριν κλείσει το 2019.

Εκείνη την ημέρα ο  κάθε υπουργός παρέλαβε ένα μπλε φάκελο, που αφορούσε το δικό του χαρτοφυλάκιο, όπου  μέσα σε αυτό περιγράφονται οι στόχοι της νέας χρονιάς.

Οι  συναντήσεις χαρακτηρίζονται ως «κρίσιμες για τους υπουργούς» καθώς θα γίνει ένας μίνι απολογισμός, θα συζητηθούν οι όποιες  καθυστερήσεις προέκυψαν και παράλληλα θα δοθεί το κυβερνητικό στίγμα για το επόμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των υπουργών του, με λίγες εξαιρέσεις αλλά το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι το επόμενο διάστημα είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς πλέον κολυμπά σε βαθιά νερά και τα λάθη δεν θα «συγχωρεθούν», ούτε από τον ίδιο, ούτε  από τους πολίτες.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να βρίσκονται σε εγρήγορση και να εστιάσουν  τις προσπάθειες τους, στο νομοθετικό επίπεδο, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, θα συζητηθεί το Εθνικό Σχέδιο Τουρισμού, η νέα διαφημιστική καμπάνια και η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, στην κατεύθυνση το τουριστικό προϊόν να γίνει ελκυστικότερο και ανταγωνιστικότερο.

Για το υπουργείο Εργασίας αυτή την περίοδο, το κορυφαίο ζήτημα είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που είναι στα σκαριά, με το νέο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του προβλέπονται αυξήσεις σε κύρια και επικουρική σύνταξη για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Επίσης  αυξάνεται κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το «κομμάτι» της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και μία ημέρα ασφάλισης.

Όσον αφορά το ραντεβού της ερχόμενης Τρίτης, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επί τάπητος θα τα τεθούν τα  νέα προγράμματα σπουδών, οι μόνιμοι διορισμοί, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, και η εισαγωγή νέων θεματικών στο σχολικό πρόγραμμα.

Για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται νέο θεσμικό πλαίσιο με αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ