Οι συμβολισμοί της επιλογής Μητσοτάκη στο πρόσωπο της Αικ. Σακελλαροπούλου

1698

Οι επιλογές που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν τρεις:

Η πρώτη, η ασφαλέστερη, να ξαναπροτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια τέτοια επιλογή, θα περνούσε με 270 ψήφους από τη Βουλή, θα ήταν η αναμενόμενη μιας και ο κ. Παυλόπουλος προέρχεται από την Παράταξή του, ενώ θα μπορούσε να συμβολίσει και την (επίπλαστη) συναίνεση του πολιτικού συστήματος.

Η δεύτερη, επίσης ασφαλής επιλογή, να προτείνει κάποιο πολιτικό πρόσωπο είτε από την Παράταξή του προκειμένου να ικανοποιήσει στελέχη και ψηφοφόρους του, είτε κάποιο πολιτικό πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, προκειμένου να διεμβολίσει το χώρο, να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίσει την πολιτική παράδοση της Μεταπολίτευσης την οποία ακολούθησαν (λίγο – πολύ) όλοι οι προκάτοχοί του στην Πρωθυπουργία της χώρας.

Αυτές λοιπόν θα ήταν οι ασφαλείς αναμενόμενες επιλογές, τις οποίες θα ακολουθούσε κάθε συμβατικός ηγέτης που θα βρισκόταν στη θέση του κ. Μητσοτάκη.

Όμως ο κ. Μητσοτάκης, σε αυτή τη συγκυρία επέλεξε κάτι εντελώς διαφορετικό: Να κινηθεί αντισυμβατικά και αντί κάποιας αναμενόμενης επιλογής να αναμετρηθεί με την Ιστορία, προσφέροντάς της απλόχερα το προσωπικό του, ανεξίτηλο αποτύπωμα! Ο πρωθυπουργός επέλεξε απόψε όπως εξηγεί και ο ίδιος στη δήλωσή του να βάλει ένα σημαντικό λιθαράκι στην υστεροφημία του εκμεταλλευόμενος την “εμβληματική ευκαιρία” που του προσέφερε η συγκυρία.

Κάπως έτσι, λοιπόν, εγκατέλειψε την πεπατημένη, και επέλεξε να τον θυμούνται ως τον πρώτο πρωθυπουργό που 200 χρόνια μετά την ίδρυση της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανέδειξε την πρώτη γυναίκα στο κορυφαίο αξίωμα της πατρίδας, που προέταξε την άριστη ανάμεσα στους καλύτερους, που μια συμβατική επιλογή την μετέτρεψε σε μήνυμα αυτοπεποίθησης, που κατάφερε με μια πολιτική δήλωσή του να εμπνεύσει χιλιάδες Ελληνίδες, οι οποίες πλέον έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν.

Η σημερινή ημέρα συμπυκνώνει την μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή, και δικαιώνει όλους όσους πίστεψαν και ανέδειξαν τον Κυριάκο στο τιμόνι της Φιλελεύθερης Παράταξης, αλλά πρωτίστως, δικαιώνει όσους του ανέθεσαν την ηγεσία της πατρίδας: Ο κ. Μητσοτάκης απόψε ακτινοβόλησε έννοιες υψηλές, ίσως αυτονόητες, τις οποίες όμως κανένας μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να μεταδώσει στην Ελληνική κοινωνία: Έμπνευση, προσήλωση στο Δίκαιο και το Σύνταγμα, αξιοσύνη, εθνική ενότητα και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Απόψε ο κ. Μητσοτάκης έγραψε Ιστορία με μια πολιτική επιλογή από το μέλλον. Μακάρι το σημερινό ηγετικό στίγμα Μητσοτάκη να έχει και συνέχεια. Κυρίως όμως, μακάρι να καταστεί το στέρεο πολιτικό υπόδειγμα, κινητροδοτώντας χιλιάδες άξιες Ελληνίδες προκειμένου να προσφέρουν ισότιμα στην κοινωνία μας.

Ίσως έτσι η χώρα μας γίνει και λίγο καλύτερη…

Γιώργος Μουρούτης