today-is-a-good-day
21 C
Athens

Ν.Βούτσης: Η κυβέρνηση συντηρεί το πολεμικό κλίμα στις γειτονιές της Αθήνας

Αναγκαία και απολύτως ώριμη συνθήκη χαρακτήρισε την απλή αναλογική ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης οι επόμενες εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως με απλή αναλογική, λόγω και της υποδοχής που δεν έτυχε η πρόταση του πρωθυπουργού και από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα, σημείωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη εργάζονται για να υπάρξει προοδευτική λύση, με συμμαχίες προφανώς: «Κάθε φορά ο λαός ψηφίζει με βάση και τα δεδομένα με τα οποία γίνονται οι εκλογές και γι’ αυτό και η αντίρρησή μας για τη βίαιη μετατροπή που επιχειρήθηκε σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, που βγήκαν διοικήσεις με βάση την απλή αναλογική και τώρα πάνε για μία ανατροπή αυτού του καθεστώτος».

«Άρα, όταν ο κόσμος ξέρει ότι με απλή αναλογική θα προκύψει το νέο πολιτικό σκηνικό, πιστεύω ότι ο πολιτικός χάρτης θα είναι τέτοιος, που θα επιτρέπει ευρείες ή λιγότερο ευρείες συμμαχίες και συνεργασίες, αποκλείοντας σε κάθε περίπτωση τη συγκυβέρνηση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την άποψη ότι από πλευράς κυβέρνησης ενθαρρύνεται μία πολιτική αποδοκιμασία στο νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος κατά τον κ. Βούτση έκανε μία εξαιρετική θητεία. Προσέθεσε, δε, ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που ανέλαβαν την προεδρία, εφόσον είχαν μία κατά κοινή ομολογία καλή θητεία, δινόταν και στους ίδιους, αλλά και στη χώρα μια ευκαιρία για δεύτερη πενταετία.

«Όταν κανείς θέλει και εννοεί τη συναίνεση, οι προσχηματικές ή άλλου τύπου αμφιβολίες έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, είναι μία έμμεση πλην σαφής πλέον πολιτική αποδοκιμασία στα πεπραγμένα και στον ίδιο τον κ. Παυλόπουλο, πράγμα που το θεωρώ απολύτως απαράδεκτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια στο Κουκάκι το περασμένο Σάββατο, όπου αντιεξουσιαστικές ομάδες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, ο κ. Βούτσης είπε: «Ζούμε μία πολύ επικίνδυνη επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, είναι σαφές ότι οποιαδήποτε πράξη βίας είναι καταδικαστέα, το βασικό γεγονός είναι η επικοινωνιακή προσπάθεια γύρω από αυτό το θέμα, άκρως επικίνδυνη, να συντηρείται ένα τέτοιο κλίμα πολεμικό μέσα στις γειτονιές της Αθήνας με πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

«Εγώ δεν τα βάζω με την αστυνομία, είμαι σαφής, τα βάζω με την κυβέρνηση, πρόκειται περί πολιτικής της κυβέρνησης και το επικοινωνιακό της επιτελείο να μεγεθύνει αυτά τα ζητήματα και να τους προσδίδει μία αντίληψη εσωτερικών εχθρών και συγκρούσεων πολεμικών. Αυτά είναι έξω από κάθε δημοκρατική αρχή» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος, τέλος, στην καμπάνια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης είπε πως γίνεται στο όνομα του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ασκηθεί μία τολμηρή πολιτική συμμαχιών προς όλους τους χώρους τους όμορους ή λιγότερο όμορους, για να διαμορφωθεί, όπως είπε, ένα μπλοκ δυνάμεων ευρύτερων για την κυβερνητική λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ