Έρχονται αυστηρές κυρώσεις για το μιμητισμό στα τρόφιμα

506

Αυστηρότερο πλαίσιο με κυρώσεις, για την αντιμετώπιση φαινομένων απάτης στα τρόφιμα, προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Σχετικά με το μείζον θέμα των ελληνοποιήσεων, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η εισαγωγή γάλακτος επιτρέπεται. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι το γάλα να βαφτίζεται ελληνικό. Και ακόμα χειρότερα, δεν επιτρέπεται το γάλα αυτό να χρησιμοποιείται, προκειμένου να παράγονται προϊόντα ΠΟΠ. Τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνονται δεκτές. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι ο μιμητισμός είναι ένα θέμα που ξεφεύγει από τα ελληνικά σύνορα, έχει διεθνή χαρακτηριστικά, κάτι που αντιλαμβάνεται και η Κομισιόν, καθώς πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα πέφτουν θύματα μιμητισμού φθηνών εισαγόμενων, νοθεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η δράση των εθνικών αρχών δεν αρκεί, απαιτείται συντονισμός αρχών- κρατών και οδηγίες για να εναρμονίσουν τα πλαίσια τους και τα σημεία συνεργασίας τους, κάτι που ετέθη, όπως ανέφερε, και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.