today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Συγκλίσεις και αποκλίσεις στις συναντήσεις Κ.Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Σε διερεύνηση προθέσεων  προέβη ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο για τη διαμόρφωση μιας κοινής γραμμής στα εθνικά θέματα, όσο στον εκλογικό νόμο, με σημείο «τριβής» το μπόνους αυτοδυναμίας, με το οποίο  διαφωνεί το ΚΙΝΑΛ.

Του Κώστα Πασίση

Με το κλείσιμο του πρώτου κύκλου των επαφών, καθώς με τον γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημ. Κουτσούμπα, ο Πρωθυπουργός  θα συναντηθεί τη Δευτέρα,  τα κόμματα «περιχαρακώθηκαν» στις γνωστές θέσεις τους και διεμήνυσαν δημοσίως ότι συμφώνησαν ότι …διαφωνούν.

Εξαίρεση τα εθνικά θέματα, που επί της αρχής τουλάχιστον διαπιστώθηκε συμφωνία ως προς τη χάραξη μιας εθνικής γραμμής. Ωστόσο και σε αυτό το ζήτημα, υπάρχουν επιμέρους παράμετροι που απαιτούν περαιτέρω συζητήσεις.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού βάζουν θετικό πρόσημο στις χθεσινές συναντήσεις, γιατί πλέον ο Κυριάκος Μητσοτακης έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα πορευτούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχει ως πλεονέκτημα την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι να επιμείνει στο θέμα της πολιτικής συνεννόησης των κομμάτων για τα μείζονα θέματα.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού μάλιστα εκφράζουν την πεποίθηση τους ότι το ΚΙΝΑΛ, μόλις αποκρυσταλλωθούν οι κυβερνητικές προτάσεις και αρχίσει ο διάλογος των κομμάτων στη Βουλή και ενδεχομένως και εκτός αυτής, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Το σχέδιο του εκλογικού  νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα για να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές.

Η  άποψη αυτή δεν αποτελεί μόνο …ευχολόγιο, αλλά συνάγεται από την  ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εκλογικής βάσης του ΚΙΝΑΛ, που σε μεγάλο βαθμό οι ψηφοφόροι του είναι αντι-Τσίπρας, με ότι αυτό συνεπάγεται, σε επίπεδο πίεσης, για τη Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός,  η κυβέρνηση τελικά να …περπατήσει μόνη της και στα δυο προαναφερθέντα ζητήματα.

Ειδικά στο θέμα του εκλογικού νόμου, αν δεν υπάρξει ομοφωνία, το βέβαιο είναι ότι στο τέλος της τετραετίας, που θα στηθούν κάλπες, θα γίνουν διπλές εκλογές αναγκαστικά, αφού με την απλή αναλογική δεν θα προκύψει κυβέρνηση.

Αν και επίσημα διαψεύδεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, πριν το τέλος της τετραετίας, στο Πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχουν εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό, στο κατάλληλο ταιμινγκ… «Αυτή την περίοδο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση της ΝΔ και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα του Πρωθυπουργού», αναφέρουν οι «θιασώτες» των πρόωρων εκλογών.

Απόλυτα προβλέψιμος κατά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος για άλλη μια φορά μίλησε με διπλή γλώσσα. Τάχθηκε υπερ μιας εθνικής γραμμής, αλλά ταυτόχρονα …κούνησε επιδεικτικά και το δάκτυλο του στη κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει κυρίως το κομματικό ακροατήριο του.

Το πως θα κινηθεί ο Τσίπρας ήταν ορατό, από την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, πριν καν ολοκληρωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντηση της δεν σήκωσε το λάβαρο της  επανάστασης. Διατύπωσε τις θέσεις της, με βασικό σκεπτικό το ΚΙΝΑΛ να έχει ενεργό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στο θέμα του εκλογικού νόμου, ενώ, ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τάχθηκε κατά της ενισχυμένης αναλογικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ