today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η αποτίμηση της συνάντησης του Κ.Μητσοτάκη με τον Ντ. Τραμπ

Στη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε τις «κόκκινες» γραμμές έναντι της Τουρκίας, που αν παραβιαστούν, η Αθήνα θα κάνει ότι απαιτείται για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Του Κώστα Πασίση

Αυτό ήταν επί της ουσίας  το διακύβευμα της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, το οποίο δεν αποκαλύφθηκε μπροστά στις κάμερες και στη «χαοτική» συνέντευξη τύπου για την έκρυθμη κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ-Ιραν, αλλά τέθηκε διπλωματικά και όπως απαιτεί η περίσταση, μόλις έκλεισαν οι βαριές πόρτες του Λευκού Οίκου και οι δυο άνδρες, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν πιο ανοικτά και ρεαλιστικά.

Το μεγάλο όφελος της συνάντησης Μητσοτάκη-Τραμπ είναι ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές προθέσεις και έθεσε τις ΗΠΑ προ των ευθυνών της, με το επιχείρημα, ότι ένα τυχόν θερμό επεισόδιο στην Αν. Μεσόγειο, δε συμφέρει καμία χώρα της περιοχής, ούτε φυσικά την Ατλαντική Συμμαχία.

Η κυβέρνηση πριν τη συνάντηση γνώριζε ότι οι ΗΠΑ δύσκολα θα εξέφραζαν  καθαρή θέση στην ελληνοτουρκική διαμάχη, γι αυτό και το ελληνικό σχέδιο κινήθηκε σε περισσότερο ρεαλιστική βάση.

Η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη εστιάστηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ενώ η Τουρκία λειτουργεί ως διεθνής ταραξίας ο οποίος λοξοκοιτά προς τη Ρωσία.

Το μήνυμα Μητσοτάκη δεν είχε αποδέκτη μόνο τον πλανητάρχη, αλλά και το βαθύ αμερικανικό σύστημα Εξουσίας, που κατανοεί τις ελληνικές θέσεις και το διακύβευμα στην Αν. Μεσόγειο όπου τα  συμφέροντα των ΗΠΑ είναι ήδη ξεδιπλωμένα.

Όπως αναφέρει διπλωματική πηγή στο thepresident.gr στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να βάλει στο παιχνίδι και τους Αμερικάνους, που μέχρι χθες έπαιζαν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Το δεύτερο μεγάλο κέρδος της χώρας είναι ότι ο   πρωθυπουργός σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση άδραξε την ευκαιρία και στηλίτευσε τις τουρκικές προκλήσεις και την άκυρη συμφωνία με τη Λιβύη που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν.

Η Τουρκία για άλλη μια φορά έμεινε εκτεθειμένη στη Διεθνή Κοινότητα και αυτό αποτελεί άλλο ένα βήμα στην απομόνωση της, κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα τον Σουλτάνο που αρέσκεται σε ιαχές πολέμου.

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο και στα εύσημα που έδωσε ο πλανητάρχης στην εξαιρετική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Μια αναφορά-διαβατήριο για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, που είναι και το μεγάλο στοίχημα Μητσοτάκη για να μπορέσει να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του, χωρίς παρεκκλίσεις.

Επί τάπητος στη συνάντηση τέθηκαν και η υλοποίηση του έργου, με τον αγωγό East Med αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Τα προαναφερθέντα, ωστόσο σημαντικά κέρδη που αποκόμισε η Ελλάδα φαίνεται ότι πέρασαν…απαρατήρητα από το ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε προτού καν ολοκληρωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, να εκδώσει …καταδικαστικό πόρισμα.

Κεντρικός στόχος του ήταν η αποδόμηση της ελληνικής επιτυχίας, ελλείψει σοβαρού αντιπολιτευτικού αφηγήματος και στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, λόγω παρελθόντος.

Χωρίς υπερβολή ο Σύριζα κινήθηκε με κομματική εμπάθεια, θυμίζοντας τις εποχές που η Κουμουνδούρου κινείτο μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας» για την είσοδο της στη Βουλή.

Προς δυσάρεστη έκπληξη πολλών στο Πρωθυπουργικό επιτελείο, ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε με σχεδόν …τουρκική γλώσσα, όπως φάνηκε τουλάχιστον από τους πηχυαίους τίτλους των μεγάλων φιλοκυβερνητικών εφημερίδων της γειτονικής  χώρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε ούτε την επιστροφή του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα και την επικείμενη ενημερωτική συνάντηση τους, αποκαλύπτοντας τις αντιπολιτευτικές διαθέσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ