today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Τι λέει η Ουάσιγκτον για την επίσκεψη Μητσοτάκη! Γράφει ο Δ.Απόκης

Λίγες ώρες πριν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν την επίσκεψη ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών δεν ήταν ποτέ καλύτερες.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Οι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας και ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα μιλώντας για το κρίσιμο για την Αμερική θέμα της Ενέργειας, μιλούν για μια Ελλάδα η οποία θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για την προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη.

Επισημαίνουν, τη λειτουργία του αγωγού TAP, τις εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ελλάδα, τον αγωγό East Med και μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες στο χώρο της ενέργειας.

Ιδιαίτερη σημασία προσδίδει η αμερικανική κυβέρνηση και στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουν κάνει ήδη εντυπωσιακά βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα, με αποτέλεσμα να προβλέπουν σημαντική αύξηση των Αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η τοποθέτηση των ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων για τη θέση της Ελλάδας, λίγο πριν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Τράμπ, σε ένα ύψιστης σημασίας θέμα ασφάλειας για την Ουάσιγκτον, το οποίο έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Πρόκειται για τη δημιουργία και ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς δεδομένων 5G, όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την Κίνα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν για στήριξη και συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας στο θέμα του 5G, και ειδικά στους έμπιστους πάροχους της τεχνολογίας αυτής, σχόλιο το οποίο παραπέμπει απευθείας στον Κινεζικό κολοσσό Huawei, τον οποίο έχει βάλει στο στόχαστρο η Ουάσιγκτον σε παγκόσμια κλίμακα, ζητώντας από τους συμμάχους της να αποκλείσουν από συμμετοχή στην ανάπτυξη και κατασκευή των δικτύων 5G.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, για τη συνεργασία των δυο χωρών χώρο της Ναυτιλίας και των Ναυπηγείων, κάνοντας ειδική αναφορά στην επένδυση στα Ναυπηγεία της Σύρου, και σε επενδύσεις των ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, και Βόλο.

Τονίζουν τη βαρύνουσα σημασία της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανανέωση της συμφωνίας για τη Βάση στη Σούδα, αλλά και την Αμερικανική παρουσία σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο.

Οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαντώντας σε ερωτήσεις για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, τις συμφωνίες της Άγκυρας με τη Λιβύη, και την πιθανότητα θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να προβούν σε εικασίες. Σημείωσαν ότι υπάρχει συνεργασία και συντονισμός μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα σχόλια των Αμερικανών αξιωματούχων για τη σημασία της διατήρησης της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση, και το χειρισμό αυτής της σχέσης έτσι ώστε να μην πληγεί το ΝΑΤΟ.

Για τις τουρκικές προκλήσεις, για μια ακόμη φορά τόνισαν ότι η θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι “όλες οι πλευρές πρέπει να συνεργαστούν για να επιλύσουν τις διαφορές τους”, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Τράμπ έχει πολύ καλή σχέση τόσο με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριακό Μητσοτάκη.

Οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σε ερώτηση εάν θα συζητηθεί το θέμα της έντασης με το Ιράν, με δεδομένο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα βρεθεί στο Λευκό Οίκο, μετά την επιχείρηση των ΗΠΑ και την εκτέλεση του Στρατηγού του Ιράν, Σολεϊμάνι, ανέφεραν ότι αναμένουν να συζητηθεί το θέμα.

Τέλος, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, θα υπάρξει σημαντική αναβάθμιση της συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας, στον τομέα της εκπαίδευσης. Τον  Πρωθυπουργό συνοδεύει στην Ουάσιγκτον η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και πρόκειται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ