today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Την Πρωτοχρονιά τρέχουμε!

*Του Νίκου Αρμένη

Ό,τι κάνεις λέει την Πρωτοχρονιά, θα συμβαίνει και τις 365 ημέρες του έτους. Έτσι κάποιοι κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο, άλλοι τρώνε τις αγαπημένες τους λιχουδιές, κάποιοι ταξιδεύουν και ορισμένοι δεν κάνουν απολύτως τίποτα.

Υπάρχει και μία ιδιαίτερη κάστα ανθρώπων που, ο κόσμος να χαλάσει, θα κάνουν το αγαπημένο τους χόμπι. Για εμάς, τους δρομείς, μιλάω.

Ξέρω πολλούς και πρώτο πρώτο τον εαυτό μου, που δεν αφήνουν Πρωτοχρονιά χωρίς να βάλουν τα πόδια τους να τρέξουν μερικά χιλιομετράκια.

Είναι προφανώς αυταπάτη να πιστεύει κανείς πως αυτό που θα κάνει την Πρωτοχρονιά θα του συμβαίνει όλο το χρόνο αλλά ποιος είναι αυτός που θα χαλάσει τούτο το ωραίο ..παραμύθι;

Κι έτσι οι τρελοί τρεχαλαντζήδες της Οικουμένης δεν αφήνουμε την ευκαιρία χαμένη, την Πρωτοχρονιά τρέχουμε!

Κάποιοι μάλιστα αλλάζουν χρόνο τρέχοντας στον καθιερωμένο πλέον αγώνα δρόμου που γίνεται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Επίσης Σύλλογοι Δρομέων διοργανώνουν επί τούτου ομαδικές συμβολικές προπονήσεις. Για παράδειγμα ο ιστορικός Σύλλογος στη δική μου γειτονιά, ο Απόλλων Δυτικής Αττικής, έχει καθιερώσει ένα ωραίο 7αράκι γύρω γύρω από το Μπαρουτάδικο με εκκίνηση ακριβώς με το πρώτο φως της ημέρας. Φέτος στις 07.41 ξεκίνησαν και αφού τερμάτισαν έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα με δόξα, τιμή και ιεροτελεστία!

Το γυρόφερνα κι εγώ στο μυαλό μου φέτος να πάω αλλά δεν τα κατάφερα και έδωσα υπόσχεση στον εαυτό μου για του χρόνου.

Ωστόσο δεν άφησα την μέρα έτσι στεγνή, χωρίς τρέξιμο. Μετά τα οικογενειακά τραπέζια, ακριβώς στις 21.00 το βράδυ, ήμουν έξω για την πρωτοχρονιάτικη προπόνησή μου.

Και λόγω κρύου, «πάτησα» γκάζι και βγήκε ένα ωραιότατο πρωτοχρονιάτικο δεκάρι tempo run! Εξόχως απολαυστικό σε ένα σχεδόν άδειο γήπεδο αφού μόνο στα πρώτα 2-3 χλμ υπήρχε άλλος ένας εξίσου τρελός με έμενα που έφερνε κύκλους στο στίβο τρέχοντας, και μετά κανένας..

Η ευχή μου λοιπόν στους αδερφούς δρομείς είναι να έχουν γερή καρδιά και πόδια κάθε χρόνο τέτοια ημέρα για να κάνουν ποδαρικό στο νέο έτος τρέχοντας. Και όσοι δεν είστε ακόμα δρομείς, να το δοκιμάσετε και να ζήσετε πολλές Πρωτοχρονιές τρέχοντας.

Άλλωστε όσο περισσότερο τρέχουμε και καλύτεροι άνθρωποι γινόμαστε και αυξάνουμε τις πιθανότητες για να πληθύνουν οι τρεχαλατζήδικες πρωτοχρονιές μας, αν με πιάνετε..

Καλή χρονιά!

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το one tv.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ