today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Politico: Οι προκλήσεις για την Ευρώπη το 2020

Το 2019 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη και το 2020 φαίνεται πως θα είναι και εκείνο γεμάτο δύσκολες προκλήσεις οι οποίες ενδεχομένως να έχουν ως αποτέλεσμα ανακατατάξεις και σύμφωνα τις εκτιμήσεις του politico η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει  πολλά κρίσιμα ζητήματα.

Οι σχέσεις Κίνας-Ευρώπης

Ένα από τα βασικά προβλήματα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι η σχέση της με την Κίνα. Όπως επισημαίνει το politico ήδη Γαλλία και Γερμανία, μετά το Brexit, αναμένεται να πιέσουν την ΕΕ προς μια βιομηχανική πολιτική που θα στηρίζεται στην κρατική ενίσχυση, με βασικό στόχο την υπεράσπιση της Ευρώπης και το φρένο σε μεγάλες εξαγορές από την Κίνα. Μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουν ακόμα και τον αποκλεισμό ασιατικών εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και φυσικά η Ελλάδα που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κινεζικών επενδύσεων και θα σταθούν απέναντι σε Γαλλία και Γερμανία.

Ανησυχίες για νέα οικονομική κρίση

Το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης είναι ανάμεσα στις δυσκολίες του 2020 για την Ευρώπη σύμφωνα με το politico.

Σύμφωνα με το δημοσιεύσιμα οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να διανύουν μία περίοδο εκεχειρίας, ωστόσο ο τομέας της οικονομίας παραμένει εύθραυστος. Οποιαδήποτε πολιτικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε νέες εχθροπραξίες με αποτέλεσμα να αμβλυνθούν οι προοπτικές ανάπτυξης. Ακόμα οι αναλυτές δηλώνουν την ανησυχία τους καθώς πολλές κατηγορίες μετοχών και ομολόγων διαπραγματεύονται σε υψηλές τιμές.

Το Brexit

Όπως είναι αναμενόμενο το Brexit αποτελεί την πρώτη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου καθώς οι διαβουλεύσεις αναμένονται να είναι δύσκολες και επίπονες, ενώ θα πρέπει να τηρηθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Η κλιματική αλλαγή

Το 2020 θα είναι μια χρονιά που τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να χτυπήσουν νέα υψηλά, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, κάτι που, όμως, επηρεάζει χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς, φορολογία στα αεροσκάφη, κανονισμούς για τα αυτοκίνητα.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα το ζήτημα το οποίο διχάζει την Ευρώπη και τις χώρες της πιο πράσινης Δύσης, έναντι της Ανατολής, που εξαρτάται από τον άνθρακα. Η Πολωνία ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει περιβαλλοντικά ουδέτερη μέχρι το 2050.

Για να ευθυγραμμιστεί η Ευρώπη σε μια ενιαία κλιματική θα πρέπει να δαπανηθούν πολλά χρήματα.

Οι νέες Τεχνολογίες

Οι νέες τεχνολογίες να βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας. Ωστόσο μια από τις μεγάλες προκλήσεις  που καλούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν είναι τα ζητήματα ιδιωτικότητας και πολιτικών ελευθεριών.

Το Ιράν

Το Ιράν σύμφωνα με το politico θα αποτελέσει ένα από τα «αγκάθια» για την Ευρώπη καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης αναμένεται να προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην εξουσία παρά το γεγονός ότι χάνουν και τα τελευταία ερείσματα στην κοινή γνώμη.

Το Ιράν αναμένεται σταδιακά να διαλυθεί καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις αναμένονται μεγαλύτερες.

Εντάσεις στις Βρυξέλλων-Βαρσοβίας

Τέλος, σύμφωνα με το politico πρόκληση για την Ευρώπη αποτελούν και οι σχέσεις της με την Βαρσοβία καθώς το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας καλείται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας, προκαλώντας νέες εντάσεις στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Παρά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2019, το κόμμα που κυβερνά στην Πολωνία πολεμά για την πολιτική του επιβίωση στο περιθώριο των προεδρικών εκλογών. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε η Πολωνία θα είναι αντιμέτωπη με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ