today-is-a-good-day
19.9 C
Athens

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν στον Κόλπο πλοίο για λαθρεμπόριο καυσίμων

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν στον Κόλπο ένα πλοίο με την υποψία ότι μετέφερε λαθραία καύσιμα και συνέλαβαν 16 μέλη του πληρώματος μετέδωσαν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Φρουροί κατέσχεσαν 1,3 εκατομμύρια λίτρα «καυσίμων παράνομης διακίνησης», 15 ναυτικά μίλια ανοιχτά από το νησί Αμπού Μούσα, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

«Δεκαέξι μέλη πληρώματος, όλα Μαλαισιανοί υπήκοοι, συνελήφθησαν», δήλωσε ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης στην περιοχή, ο ναύαρχος Αλί Οζμαγί, σύμφωνα με το IRIB.

Το Αμπού Μούσα είναι ένα από τα τρία νησιά του νότιου Περσικού Κόλπου που διοικείται από το Ιράν, αλλά διεκδικείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Ιρανός ναύαρχος επισήμανε ότι το πλοίο αυτό, η σημαία του οποίου δεν αναφέρθηκε, «είναι το έκτο πλοίο που κατέσχεσε το ναυτικό (των Φρουρών) για λαθρεμπόριο καυσίμων».

Το Ιράν συνέλαβε το Σεπτέμβριο ένα πλοίο στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Χορμούζ μαζί με τα 12 μέλη πληρώματος – Φιλιππινέζους υπηκόους – για φερόμενη συμμετοχή τους σε δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Φρουροί συνέλαβαν στις 14 Ιουλίου στα χωρικά ύδατα του Κόλπου ένα «ξένο δεξαμενόπλοιο» με την κατηγορία παράνομης διακίνησης πετρελαίου στο Στενό.

Η περιοχή, κρίσιμη για την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου, βρίσκεται στο επίκεντρο εντάσεων μετά την αμερικανική απόφαση να καταγγείλει μονομερώς τον Μάιο του 2018 τη πυρηνική συμφωνία του 2015.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί από τον Μάιο, με επιθέσεις άγνωστης προέλευσης κατά πετρελαιοφόρων που διέρχονται από την περιοχή και με κατασχέσεις πλοίων από το Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ