today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Οι δύο “γραμμές” που διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Ελληνοτουρκικά και η επικείμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας διχάζουν τον Σύριζα και προκαλούν νέο «πονοκέφαλο» στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος, ενόψει της μετεξέλιξης του σε σοσιαλδημοκρατικό.

Του Κώστα Πασίση

Ο αριστερός «φανατισμός», οι γνωστές ιδεοληψίες των τάσεων, οι ασύμβατες πολιτικές μεταγραφές στελεχών, από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ, και η νέα «φουρνιά» στελεχών που απαρτίζουν και την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου, προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στη διαμόρφωση μιας κοινής κομματικής γραμμής σε όλα τα μείζονα θέματα.

Το διακριτό …αποτύπωμα, όλων αυτών των διαφορετικών συνιστωσών  μεταξύ τους, γίνεται πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δυο γραμμές στο ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά και στις προκλήσεις της Aγκυρας, που αποκαλύφθηκαν με τη  σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Την ώρα που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος  δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πατριωτική δύναμη ευθύνης ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος τασσόταν κατά της συνεννόησης στα ελληνοτουρκικά εξαιτίας της υποτιθέμενης αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια!

Ειδικά στα εθνικά ζητήματα και στο χειρισμό τους  εμφανίζονται χαοτικές διαφορές, που ορισμένες φορές λαμβάνουν και επικίνδυνες διαστάσεις για τη χώρα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη τι ακριβώς  πρεσβεύουν οι εσωκομματικές τάσεις για το λεπτό θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου.

Ήδη, επι των ημερών διακυβέρνησης Κοτζιά -Κατρούγκαλου στο Υπουργείο Εξωτερικών, είχαν κυκλοφορήσει στον τύπο και στο  διαδίκτυο πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν για έναν άτυπο δίαυλο επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας, με άγνωστη ατζέντα…

 

Σε δυο …βάρκες, όμως πατά ο ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα της Προεδρικής Εκλογής. Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπερ της ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Αλλωστε οι δύο άνδρες είχαν  άριστες σχέσεις, πολιτικές και προσωπικές καθ όλη διάρκεια της θητείας τους στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μαξίμου, αντίστοιχα.

Παράλληλα, η υποψηφιότητα Παυλόπουλου, εξυπηρετεί και τον πολιτικό στόχο της Κουμουνδούρου, για δημιουργία εσωτερικών τριβών εντός της ΝΔ, καθώς είναι γνωστές οι πολιτικές καταβολές Παυλόπουλου.

Η υποψηφιότητα, όμως, του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι …ανέφελη για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο παρασκήνιο πληθαίνουν οι «φωνές» που ζητούν να υπάρχουν και εναλλακτικές υποψηφιότητες, προερχόμενες από την  κεντροαριστερά.

Οι υποστηρικτές αυτής της νέας …θεώρησης των πραγμάτων προβάλουν πληθώρα επιχειρημάτων, που ξεκινούν από το «κάψιμο» της υποψηφιότητας Παυλόπουλου και φθάνουν μέχρι τη προσέγγιση Γεννηματά ή τον περαιτέρω διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ, αν και πολλοί στην Κουμουνδούρου «φλερτάρουν» με το σχέδιο …απορρόφησης του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις που ασκούνται στην ηγεσία είναι πολλές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας πλέον σκέφτεται και μια άλλη υποψηφιότητα.

Απ ότι φαίνεται πάντως, οι τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα θα ληφθούν, μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει την απόφαση του, αφου προηγουμένως κατέβει  από το …βουνό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ