today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ρουμανία: Το ενεργειακό κόστος ένας από τους κύριους λόγους μείωσης της κατανάλωσης

Το 1/4 του πληθυσμού στη Ρουμανία δηλώνει ότι έχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας, δεδομένου ότι σχεδόν το 90% των Ρουμάνων πιστεύουν ότι η σπατάλη των ενεργειακών πόρων οδηγεί στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής. Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από έρευνα η οποία διεξήχθη πρόσφατα σε όλη τη χώρα από την INSCOP Research σε δείγμα 1.628 ατόμων, στο πλαίσιο του έργου “Αποτελεσματική Ρουμανία”.
Για τους περισσότερους πολίτες, το ενεργειακό κόστος είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη μείωση της κατανάλωσης. Ενα μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών τονίζει ότι το ενεργειακό κόστος “μεγενθύνει” την ρύπανση. Η έρευνα επιχείρησε να παρουσιάσει την αντίληψη του πληθυσμού και τη συμπεριφορά για την υπεύθυνη κατανάλωση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κρίνουν τη συμπεριφορά τους όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας σε κλίμακα από 1 έως 10, όπου 1 είναι “Η κατανάλωση ενέργειας μου είναι πολύ υψηλή” και 10 είναι “Η ενεργειακή μου κατανάλωση είναι πολύ χαμηλά”. Έτσι, το 23% των ερωτηθέντων έλαβε βαθμολογία 10 σε σχέση με την κατανάλωση καυσίμου. Το 24% βαθμολόγησε την συμπεριφορά του με 10 σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά μέσο όρο, το 25,7% του ρουμανικού πληθυσμού κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας με τον πιο αποτελεσματικό και δυνατό τρόπο.
Το 78,3% των Ρουμάνων γνωρίζουν ότι, αν συνδεθούν σε μία ηλεκτρονική συσκευή (τηλεόραση, υπολογιστής, φορτιστές, κ.λπ.) χρησιμοποιούν ισχύ ακόμα και όταν δεν λειτουργούν ή χρεώνουν μια συσκευή, αλλά μόνο το 36,2% τα αποσυνδέει όταν δεν τα χρησιμοποιεί και το 7% το κάνει μερικές φορές.
Επίσης, οι περισσότεροι Ρουμάνοι δεν διαθέτουν “έξυπνες” συσκευές στα σπίτια τους για έλεγχο κατανάλωσης ενέργειας (θερμοστάτης, έξυπνος διακόπτης, έξυπνη έξοδος κ.λπ.).
“Οι Ρουμάνοι πολίτες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση του αντίκτυπου που έχει η χρήση των ενεργειακών πόρων στο περιβάλλον. Η μείωση του λογαριασμού για την ενέργεια δεν είναι ο κύριος λόγος για μια πιο υπεύθυνη συμπεριφορά κατανάλωσης, αλλά για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είναι το περιβάλλον και η ποιότητα της υγείας. Ανεξάρτητα από την ηλικία όλοι έχουμε ένα κοινό πράγμα και αυτό είναι ο αέρας που αναπνέουμε”, δήλωσε ο συντονιστής του έργου, Ράντου Ντουντάου.
Τα 3/4 των Ρουμάνων συμφωνούν στην υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης. Εννέα στους δέκα θα εγκαθιστούσαν φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες διακρίσεις για το Kia EV9