today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Η προκλητική επανεμφάνιση του Κ.Σημίτη που δηλητηριάζει τη συναίνεση

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έκαναν δειλά βήματα πολιτικής συνεννόησης, με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, «έσκασε» προ ημερών  αιφνιδιαστικά η παρέμβαση Σημίτη, μέσω αρθρογραφίας στα «ΝΕΑ» και δηλητηρίασε τη διάθεση συναίνεσης, επαναφέροντας στη μνήμη των Ελλήνων διχαστικές αντιλήψεις.

Του Κώστα Πασίση

Με ύφος «χιλίων καρδιναλίων», ο γερμανοτραφής καθηγητής της Νομικής του πανεπιστημίου Μάρμπουργκ , που διεκδικεί το αλάθητο, κούνησε το δάκτυλο στους παραδοσιακούς πολιτικούς αντιπάλους του,  λέγοντας ως σοφός δημοδιδάσκαλος  ότι ο ίδιος τα έπραξε όλα σωστά και οι «άλλοι», οι δεξιοί έφεραν τη συμφορά στη χώρα.

Ο Κώστας Σημίτης αντί να συμφιλιώσει, δίχασε εκ νέου, προκαλώντας απορίες για τις προθέσεις του, γιατί όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, ο πρώην Πρωθυπουργός, πριν …πυροβολήσει έχει στοχεύσει προηγουμένως.

Στην προκειμένη περίπτωση, η επανεμφάνιση του «εκλεκτού» των ισχυρών «λόμπι» του εξωτερικού συνδέθηκε  με την επικείμενη προεδρική εκλογή, αλλά και την επικίνδυνη «ανακατωσούρα» στα ελληνοτουρκικά.

Μια πιο light version και λιγότερο σκοτεινή της επανεμφάνισης του σχετίζεται με την άποψη ότι ο πρώην Πρωθυπουργός βλέπει εξελίξεις με την Τουρκία και σπεύδει να «διορθώσει» τις δικές του εθνικές ανορθογραφίες, πριν τα πράγματα λάβουν άσχημη τροπή και αμαυρώσουν την εικόνα του, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύψουν τις μεγάλες ευθύνες του.

Και αυτό είναι κομβικό σημείο, καθώς ο Κώστας Σημίτης στη μεγάλη και αυτάρεσκη πολιτική διαδρομή του, έχει πολλά «μελανά» σημεία, ίσως και τα περισσότερα από όλους τους προκατόχους του στο Μαξίμου.

Πρώτο μελανό σημείο. Το καλοκαίρι του 1997, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και υπό το άγρυπνο αλλά χαμογελαστό  βλέμμα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Σημίτης, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ντεμιρέλ υπογράφουν συμφωνία με σκοπό «τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο». Ένα κείμενο, όμως που δέχθηκε ευθείες βολές, καθώς έχει πολλά γκρίζα σημεία, όπως της παραγράφου που δεχόταν τα «ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο», ενώ τον Δεκέμβριο του 1999 αναγνώρισε στο Ελσίνκι  «συνοριακές διαφορές» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.  Μέχρι τότε η μεγάλη διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας εστιαζόταν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ωστόσο η εν λόγω δεινή διπλωματική ήττα, κατά τον κύριο Σημίτη και των …παπαγάλων υποστηρικτών του ήταν σπουδαία παρακαταθήκη, που δεν είχε …συνέχεια. «ευτυχώς δηλαδή», συμπληρώνουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τη Συμφωνία της Μαδρίτης, με τις πολλαπλές ερμηνείες…

Δεύτερο μελανό σημείο. Η κρίση στα Ίμια, τον Γενάρη του 1996, που ως απόρροια ήταν η προαναφερόμενη Συμφωνία της Μαδρίτης, έχει τη σφραγίδα Σημίτη, καθώς η Ελλάδα εκείνες τις ημέρες πέταξε …λευκή πετσέτα, χωρίς να αντισταθεί καθόλου.

Από την κρίση αυτή, η ελληνική κοινωνία έχει χαραγμένη στη μνήμη τη θυσία τριών Ελλήνων αξιωματικών, αλλά και το …υπερήφανο ευχαριστώ του Κώστα Σημίτη στις ΗΠΑ για τη παρέμβαση της, με στόχο να τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας.

«Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη βοήθειά τους». Η φράση του Σημίτη για την κρίση των Ιμίων που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων …

Ο απόηχος των Ιμίων είναι οι γκρίζες ζώνες που δημιουργήθηκαν στο Αιγαίο και ο θεμέλιος λίθος για το σημερινό επικίνδυνο καθεστώς.

Τρίτο μελανό σημείο. Μετα το ευχαριστώ στις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ικανοποίησε και …ευχαρίστησε και τους Τούρκους.

Τον Φεβρουάριο του 1999 παρέδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία, αφήνοντας έκθετη την Ελλάδα. Μια υπόθεση, αν και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που θυμίζει έντονα το διαρκές αίτημα Ερντογάν για παράδοση των τούρκων στασιαστών αξιωματικών, που αυτομόλησαν στην Ελλάδα. Ένα αίτημα, που η Ελλάδα δεν ικανοποίησε στον …Σουλτάνο.

Τέταρτο μελανό σημείο. Το χρηματιστηριακό κραχ του 1999. Στο σκάνδαλο του ΧΑΑ από το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι βγήκαν …λάδι, υπάρχουν κραυγαλέες πολιτικές ευθύνες που όπως πολύ συχνά γίνεται σε αυτή τη χώρα, αποσιωπήθηκαν.

Η αλήθεια όμως είναι αμείλικτη.  Στις ευρωεκλογές του 1999, πριν χαθούν οι περιουσίες του κοσμάκη, κυκλοφόρησε αφίσα του ΠΑΣΟΚ, με σύνθημα: «Σήμερα ένα εκατομμύριο επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές έχουν αξία».

Επιπλέον ο «εκσυγχρονιστής  κ. Σημίτης την ίδια χρονιά, όταν το ΧΑΑ …φούσκωνε, είχε δηλώσει «Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει».

Η διακυβέρνηση Σημίτη, όμως, σημαδεύτηκε ακόμη από δυο μεγάλα σκάνδαλα. Το ένα ήταν της Siemens και το δεύτερο το πάρτι με εξοπλιστικά προγράμματα, που οδήγησε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ  στη Δικαιοσύνη και μετα στη φυλακή.

Πέμπτο μελανό σημείο. Η διακυβέρνηση Σημίτη και το απόμακρο και ελιτίστικο  σύστημα εξουσίας, που είχε δημιουργήσει γύρω του.

Παλαιοί συνομιλητές του μιλούν για κλειστή «ομάδα» καθηγητάδων και έμπιστων συνεργατών( Γιωργος Πανταγιάς, θοδ. Τσουκάτος, Χρ. Ροζάκης, Νικος Μουζελης) που διαφέντευε τα πάντα. Ένα ελιτίστικο επιτελείο συμβούλων, που δεν είχε με την παραμικρή σχέση με τον «κορμό» του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κώστας Σημίτης δεν ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης για τον Ανδρέα Παπανδρέου καθως ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ  απεχθανόταν την ίντριγκα της  ομάδας του κ Σημίτη.

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι εκείνο που ενόχλησε τον …σοφό καθηγητή  Έλληνα Πρωθυπουργό, ήταν μια φράση-δηλητήριο του Κώστα Καραμανλή ο οποίος μιλώντας στη Βουλή, για το σύστημα εξουσίας του, χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη, ως «αρχιερέα της διαπλοκής».

Μια ατάκα, που φαίνεται ότι ακολουθεί και  δεν έχει λησμονήσει ο κ. Σημίτης και ενδεχομένως να δίνει και μια απάντηση στην επίθεση που έκανε στον Κώστα Καραμανλη, μέσω της αρθρογραφίας του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ