today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν και πάλι το πρόγραμμα εκπαίδευσης του πακιστανικού στρατού

Οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν το Πακιστάν στο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν δύο χρόνια να παγώσει την παροχή αμερικανικής βοήθειας στο Ισλαμαμπάντ.

Την 1η Ιανουαρίου 2018 ο Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Πακιστάν, το οποίο απάντησε οργισμένο.

«Οι ΗΠΑ βλακωδώς έδωσαν 33 δισεκ. δολάρια βοήθεια στο Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια και αυτό δεν μας έδωσε τίποτα σε αντάλλαγμα, εκτός από ψέματα και διπροσωπία, θεωρώντας τους ηγέτες μας ηλίθιους», είχε γράψει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Προστατεύουν τους τρομοκράτες που κυνηγάμε στο Αφγανιστάν (…) Αυτό θα τελειώσει!», είχε τονίσει.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρά το πάγωμα της βοήθειας η Ουάσινγκτον «επέτρεπε μερικές εξαιρέσεις για τα προγράμματα που στηρίζουν τα ζωτικής σημασίας συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

«Η κυβέρνηση ενέκρινε την επανέναρξη του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης για το Πακιστάν στο πλαίσιο των εξαιρέσεων αυτό, υπό τον περιορισμό της έγκρισής του από το Κογκρέσο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η επανέναρξη του προγράμματος, που αποτελεί μόνο ένα μέρος της βοήθειας που έχει ανασταλεί προς το Πακιστάν, είναι μία ακόμη ένδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Ισλαμαμπάντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ