today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κομισιόν προς χώρες ΕΕ: Δεχθείτε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε χθες Δευτέρα τη Γερμανία και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεχθούν παιδιά από κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα όπου καταγράφεται πρόβλημα υπερπληθυσμού.

«Η Κομισιόν ανησυχεί για τη δύσκολη κατάσταση ως προς τους ασυνόδευτους ανήλικους στην Ελλάδα και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νησιά όπου καταγράφεται οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού [στα κέντρα υποδοχής] και η κατάσταση στα κέντρα αυτά εγείρει πολλές προκλήσεις», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

«Ιδιαίτερα όσον αφορά τους 5.000 και πλέον ασυνόδευτους ανήλικους, η Κομισιόν έχει καλέσει επανειλημμένα τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τη μετεγκατάστασή τους από την Ελλάδα, σε εθελοντική βάση, με κεφάλαια που προσφέρει γι’ αυτό η Κομισιόν», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

«Η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε για τον σκοπό αυτό η Ελλάδα τον Οκτώβριο, η οποία υποστηρίζεται από την Επιτροπή, συνεχίζει να έχει μέχρι στιγμής περιορισμένη ανταπόκριση από τα κράτη μέλη», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλέσει τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος της υποδοχής των ασυνόδευτων ανήλικων, ωστόσο σημειώνει πως μόλις μία χώρα ανταποκρίθηκε στην έκκληση αυτή μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο και στην Κω έχουν καταγραφεί 1.922 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες (ως την 20ή Δεκεμβρίου). Συνολικά στην Ελλάδα, είχαν καταγραφεί 5.276 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες στα τέλη του Νοεμβρίου. Το 9% εξ αυτών είναι κάτω των 14 ετών και επομένως παιδιά, με βάση τον ορισμό της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία του παιδιού. Το 92% του συνόλου των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι αγόρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ