today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ο Εμ.Μακρόν αρνείται τη σύνταξη που δικαιούται ως Πρόεδρος της Γαλλίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν θα λάβει τη σύνταξη που προβλέπεται για όλους τους πρώην προέδρους της χώρας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το Μέγαρο των Ηλυσίων, την ώρα που συνεχίζεται το απεργιακό κύμα στη χώρα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο Μακρόν, που γιόρτασε τα 42α γενέθλιά του χθες και η θητεία του οποίου φτάνει ως το 2022, αποφάσισε επίσης να μην δεχθεί μία θέση στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Όλοι οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας γίνονται ισόβια μέλη του και λαμβάνουν αποζημίωση 13.500 μηνιαίως.

Η απόφαση αυτή του Γάλλου προέδρου ανακοινώθηκε την ώρα που συνεχίζεται το κίνημα των απεργιών και των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο Μακρόν, ο οποίος χθες –17η ημέρα των κινητοποιήσεων– ζήτησε από τα συνδικάτα να κηρύξουν «εκεχειρία» για τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν με την ανακοίνωσή του αυτή έχει στόχο απλώς να επιδείξει «συνέπεια».

Ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που αρνείται να λάβει τη σύνταξη αυτή των 6.220 ευρώ μηνιαίως μικτά, την οποία δικαιούται αμέσως μόλις λήξει η θητεία του. Σύμφωνα με νόμο του 1955, τη σύνταξη λαμβάνουν όλοι οι πρώην πρόεδροι ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας, διάρκειας της θητείας τους και εισοδημάτων.

«Αποφάσισε να μην εφαρμόσει τον νόμο αυτό το 2022, ούτε το 2027, σε περίπτωση δεύτερης θητείας του», διευκρίνισε το γραφείο του Μακρόν.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων σημείωσε ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θα «δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα». Η συνέπεια απαιτεί ο νόμος του 1955 να μην ισχύει πλέον για κανέναν μελλοντικό πρόεδρο της Γαλλίας, εξήγησε το γραφείο του Μακρόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ