today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Ιράκ: Αναζωπυρώνεται το κίνημα διαμαρτυρίας

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κλείσει δρόμους και εμποδίζουν την είσοδο σε κυβερνητικά κτίρια στο νότιο Ιράκ σήμερα, ανεβάζοντας τους τόνους καθώς εκπνέει η νέα διορία που έχει το κοινοβούλιο να ορίσει πρωθυπουργό.

Την ώρα που πολιτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Ιράν, που ασκεί επιρροή στη γειτονική του χώρα, πιέζει ώστε να γίνει αποδεκτή η υποψηφιότητα του Κουσάι αλ Σουχέιλ, ο οποίος συμμετείχε και στην κυβέρνηση που παραιτήθηκε, οι διαδηλωτές τον απορρίπτουν όπως και το σύνολο της πολιτικής τάξης που παραμένει ίδιο από το 2003.

Έπειτα από πολλές εβδομάδες που το κίνημα διαμαρτυρίας έμοιαζε να αποδυναμώνεται –εξαιτίας μιας εκστρατείας εκφοβισμού και δολοφονιών από «πολιτοφυλακές», όπως καταγγέλλει ο ΟΗΕ—η εξέγερση, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει το Ιράκ, φαίνεται να αναζωπυρώνεται σήμερα.

Τη νύκτα διαδηλωτές στη Ντιουανίγια και τη Βασόρα, δύο μεγάλες πόλεις στο νότιο Ιράκ, κήρυξαν για σήμερα «γενική απεργία» έπειτα από τρεις μήνες διαδηλώσεων στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί σχεδόν 460 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 25.000.

«Η επανάσταση συνεχίζεται», δήλωσε ένας διαδηλωτής από το κέντρο της Ντιουανίγια.

Στα τέλη Νοεμβρίου οι διαδηλωτές δέχθηκαν με ικανοποίηση την παραίτηση του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι. Σήμερα ζητούν την αποχώρηση και του προέδρου του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι και του προέδρου της Δημοκρατίας Μπάρχαμ Σάλεχ, τους οποίους κατηγορούν για «κωλυσιεργία».

Το πιο διασπασμένο κοινοβούλιο στην πρόσφατη ιστορία του Ιράκ δεν έχει καταφέρει ακόμη να συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού. Ο Σάλεχ δέχθηκε να δώσει μέχρι στιγμής δύο επιπλέον παρατάσεις στη διορία που έχουν οι βουλευτές, την ώρα που το Σύνταγμα τού επιτρέπει να κηρύξει κενή τη θέση του πρωθυπουργού και να την αναλάβει.

«Δεν σέβονται το Σύνταγμα», κατήγγειλε ένας διαδηλωτής από τη Ντιουανίγια. «Χαλμπούσι και Μπαρχάμ έχει έρθει η σειρά σας», φωνάζουν οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης.

Στη Ντιουανίγια ομάδες διαδηλωτών κλείνουν τη μία μετά την άλλη τις κυβερνητικές υπηρεσίες, κρεμώντας έξω από αυτές πανό που γράφουν: «Γίνονται έργα στη χώρα: ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση».

Στη διάρκεια της νύκτας δεκάδες διαδηλωτές έκλεισαν βάζοντας φωτιά σε λάστιχα τον δρόμο που συνδέει τις πόλεις του νότου με τη Βαγδάτη.

Στην Κερμπάλα και τη Νατζάφ, δύο ιερές πόλεις των σιιτών, φοιτητές και μαθητές έκλεισαν τα σχολεία και διαδήλωσαν κατά χιλιάδες.

Στη Νασιρίγια διαδηλωτές έκλεισαν ξανά τις γέφυρες καθώς και οδικούς άξονες, ενώ όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες παραμένουν κλειστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ