today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Βουλγαρία και Σκόπια τσακώνονται για τη “μακεδονική γλώσσα”

Οι αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών συνεχίζονται με την Βουλγαρία και τα Σκόπια να τσακώνονται για την πατρότητα της (ανύπαρκτης) “Μακεδονικής γλώσσας” και την Ελλάδα να παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις.

Η εκχώρηση της “μακεδονικής” γλώσσας στους Σκοπιανούς από την Ελλάδα, άνοιξε την όρεξη και των Βουλγάρων, οι οποίοι θυμήθηκαν τις βλέψεις τους επί της “Μακεδονίας” και του πολιτισμού της, διεκδικώντας αξιώσεις που είχαν λυθεί οριστικά με τον Μακεδονικό Αγώνα και τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έτσι λοιπόν, το Προεδρείο της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της λεγόμενης “Βόρειας Μακεδονίας” (“MANU”), μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίασή του και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της “MANU”, αποφάνθηκε επί της θέσης της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (BAN) περί «μη ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας».

«Η ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας συνιστά δεδομένο, διεθνώς επιβεβαιωμένο εκ μέρους της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας της γλωσσολογίας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε κάθε συζήτηση επί του θέματος άνευ αντικειμένου και αντίθετη με το πνεύμα της αμοιβαίας συνεργασίας της MANU και της BAN», αναφέρει η ανακοίνωση της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της αποκαλόύμενης “Βόρειας Μακεδονίας”.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξήχθη επίσης το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία, αλλά και μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στα προγράμματα επιστημονικής έρευνας της «μακεδονικής γλώσσας».

Να σημειωθεί ότι στην παγκόσμια έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, τα Σκόπια εκπροσωπήθηκαν μέσω των “Μακεδόνων” λογοτεχνών, με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού να μην αντιδρά ούτε σε αυτή την πρόκληση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ