Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα θα πετύχει απολιγνιτοποίηση πριν τον ευρωπαϊκό στόχο

To μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πετύχει απολιγνιτοποίηση έως το 2023, καθώς «μόνο μία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ θα μείνει ανοιχτή έως το 2028 και γι΄ αυτόν τον λόγο η χώρα πρέπει να ανταμειφθεί από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ», έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος.

Ο κ. Χατζηδάκης, λαμβάνοντας το λόγο, σημείωσε ότι η Ελλάδα, όπως έχει δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal), που πρόσφατα παρουσίασε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός, ειδικότερα, τόνισε στην ομιλία του, ότι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, σε αυτό το πλαίσιο είναι:

1. Η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας ουσιαστικά μέχρι το 2023 (πολύ νωρίτερα από τον τεθέντα ευρωπαϊκό στόχο), με δεδομένη τη διασφάλιση πως θα είναι μία δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές που επηρεάζονται. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που παράγουν λιγνίτη με μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης της ΕΕ, με δεδομένο ότι αυτές οι περιοχές προσαρμόζονται γρηγορότερα στο στόχο της μετάβασης στη μετά άνθρακα εποχή.

2. Η έμφαση στην κάλυψη φυσικών καταστροφών. Όπως είπε, με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι ανάγκη η Πράσινη Συμφωνία να αποτυπώνει εντονότερα πολιτικές πρόληψης και κυρίως αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και μέσω του Κοινοτικού προϋπολογισμού.

3. Η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της διεθνούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη αποτελεσματικών λύσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ζήτημα που επηρεάζει καθοριστικά τη χώρα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Χατζηδάκης συνομίλησε με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ΕΕ, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, επίτροπο, Frans Timmermans, και με τον επίτροπο, αρμόδιο για το Περιβάλλον Virginijus Sinkevičius. Είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ολλανδή ομόλογό του Stientje van Veldhoven. Τέλος, συναντήθηκε με Έλληνες εργαζόμενους στις γενικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ενέργειας, ανταλλάσσοντας απόψεις μαζί τους για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.