today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Β. Κικίλιας: Εφαρμόζουμε πολιτικές που ανακουφίζουν τους συνανθρώπους μας

«Προχωράμε με σχέδιο και πολιτική βούληση, εφαρμόζουμε πολιτικές που ανακουφίζουν τους συνανθρώπους μας, και ιδιαίτερα αυτούς που δε μπορούν ή δεν έχουν», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, όλο το πλέγμα των πολιτικών του τομέα ευθύνης του.

   Τέλος στις ουρές της ντροπής

Για τα μέτρα που προχώρησαν από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική Αντιπροσωπεία ότι το Νοέμβριο που πέρασε περισσότεροι από 900 ογκολογικοί ασθενείς έλαβαν τα φάρμακά τους απευθείας από τις ιδιωτικές κλινικές. Τους τα χορηγήσαμε χωρίς ταλαιπωρία για αυτούς και τους οικείους τους», είπε ο Β. Κικίλιας σημειώνοντας ότι οι ογκολογικοί ασθενείς σύρονταν για χρόνια στις ουρές της ντροπής, των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Από τον Ιανουάριο του 2020, το ίδιο θα γίνεται και για τους περιπατητικούς ασθενείς, για τα ογκολογικά φάρμακα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας που θα τα παίρνουν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους, «κόντρα στους καλοθελητές που διέσπειραν ότι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί».

Αναφέρθηκε επίσης στη μέριμνα που έλαβε η κυβέρνηση, για τους εγκαυματίες στο Μάτι, για την άμεση χορήγηση παραγώγων αίματος στις κλινικές που παρακολουθούνται ή νοσηλεύονται οι ασθενείς, «χωρίς καμία ταλαιπωρία, από ώρες αναμονής ή οικονομική επιβάρυνση, για τους ασφαλισμένους». Επίσης δημιουργήθηκε ο μόνιμος σύνδεσμος επικοινωνίας Ασθενών-Υπουργείου Υγείας ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση του ΕΟΦ με εταιρεία για τη χορήγηση των φαρμάκων για την κυστική ίνωση.

   Τιμές φαρμάκων

«Η κυβέρνηση παρέλαβε νομοθετημένες αυξήσεις μέχρι 10% στα φάρμακα. Για ενάμιση χρόνο δεν είχε εκδοθεί δελτίο τιμών φαρμάκων», είπε ο υπουργός Υγείας και υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε τη μηδενική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, για το 2020, και μειώσεις για πολλά από αυτά. Επίσης εκδόθηκε άμεσα δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνολικό όφελος 180 εκατομμύρια, για το κράτος και την πολιτεία, και 50 εκατομμύρια, από τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων

   Ο εμβολιασμός

«Παραλάβαμε τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία σε πολύ μεγάλη πίεση, γιατί υπήρχε τεράστια ουρά συνανθρώπων μας που νοσούσαν από τον ιό της γρίπης και έπρεπε να περιμένουν για ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι, με καμπάνια, ο εμβολιασμός έφτασε στο γενικό πληθυσμό, από τα 2.000.000 στα 3.000.000 εκατομμύρια, δηλαδή εμβολιάστηκαν 1.000.000 περισσότεροι.

Ο υπουργός προανήγγειλε νόμο πλαίσιο για τη δημόσια υγεία που θα δίνει έμφαση στην πρόνοια.

   Προσλήψεις

Αναφερόμενος στην πολιτική των προσλήψεων για την κάλυψη αναγκών στην υγεία, ο κ. Κικίλιας είπε ότι προχωρούν οι 175 διορισμοί γιατρών για τα επείγοντα, 1.300 θέσεις κυρίως νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, δρομολογήθηκε η πρόσληψη 950 μόνιμων γιατρών. Μετά από πολλά χρόνια υπογράφουν συμβάσεις έργου 800 νέοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων (που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2012) και ακολουθούν 1.500 ειδικευόμενων νοσηλευτών. «Κόντρα στις Κασσάνδρες ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για 4.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αναβαθμίστηκε το ΕΚΑΒ, έγινε ενοποίηση με ΕΚΕΠΥ, για τη διαχείριση κρίσεων, και συντονισμός λειτουργίας ΜΕΘ και ΤΕΠ σε 24ωρη βάση.

   Αξιολόγηση

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων.

«Νομοθετήθηκε και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ανά τρίμηνο, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχου. Η αξιολόγηση και ο έλεγχος θα είναι συνεχής και διαρκής. Εμείς ταμπού δεν έχουμε, όπου υπάρχουν αστοχίες, θα είμαστε εδώ να τις διορθώνουμε. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσαμε όμως, οι διοικητές θα απολύονται αυτοδικαίως και χωρίς αποζημίωση, εάν δεν πετύχουν αυτούς στους στόχους», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Μέρος του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή θα είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει πλέον αναβαθμιστεί με σαφή προσανατολισμό στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας των πολιτών και ήδη έχει εμβολιάσει όλα τα παιδιά και τους έφηβους που φιλοξενούνται στο νησί της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου

Αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων

Επίσης τροποποιήθηκε η διαδικασία που αφορούσε τα Συμβούλια Κρίσεων Ιατρικού Προσωπικού έτσι ώστε να πετύχουμε μείωση στους χρόνους διορισμού των ιατρών του ΕΣΥ.

   Νοσοκομεία

Ο υπουργός είπε ότι «ένα στα δύο νοσοκομεία δεν είχε σύστημα διαλογής, δεν είχε ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, ενώ τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία δεν είχαν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, νοσοκομεία δεν είχαν ισολογισμούς, δεν υπήρχε εσωτερικός έλεγχος. Το clawback είχε εκτοξευθεί».

«Το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων», είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το 2019 αυξήθηκαν κατά 100 εκατομμύρια οι πιστώσεις για τα νοσοκομεία για να σταθούν στα πόδια τους. Η προσπάθεια που θα γίνει για τη στήριξη των νοσοκομείων δεν θα αφορά μόνο τις υποδομές αλλά και το προσωπικό, είπε ο κ. Κικίλιας ώστε οι πολίτες να έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

   ΕΟΠΥΥ

Για τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική του αύξησε την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κατά 32,45% και μετακύλησε το πρόβλημα στους ώμους της παρούσας κυβέρνησης. Αυξήσεις μεγάλες είχε και η νοσοκομειακή δαπάνη, από 109 εκατ. ευρώ το 2016 σε 178 εκατ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά.

«Εμείς φτιάχνουμε τον ΕΟΠΥΥ έναν σύγχρονο οργανισμό, με διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η διευκόλυνση και η απλοποίηση της πρόσβασης ευάλωτων ομάδων ασθενών στη θεραπεία τους μέσα από συστήματα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων», είπε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ