today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Κ.Χατζηδάκης: Η οδηγία της ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης θα εφαρμοστεί μεθοδικά

Με διευκρινίσεις επί της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης (904/2019) χαιρέτισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, την έναρξη της σχετικής ημερίδας διαβούλευσης, που είναι σε εξέλιξη στο αμφιθέατρο του υπουργείου.

Με την ευρωπαϊκή οδηγία επιχειρείται η υιοθέτηση μίας νέας κουλτούρας στην παραγωγή και κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, σημείωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως δεν καταργείται συνολικά το πλαστικό, αλλά μόνον εκείνο των προϊόντων μιας χρήσης και πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον αιφνιδιασμό των εμπόρων, αλλά την καλύτερη δυνατή ενημέρωση τόσο των ιδίων όσο και των πολιτών, έτσι ώστε έως τον Ιούλιο του 2021, οπότε η οδηγία θα τεθεί σε εφαρμογή, το σχετικό πλαίσιο στην Ελλάδα να είναι ξεκάθαρο και οικείο. Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως είπε, εντάσσονται και οι ημερίδες διαβούλευσης με ομάδες φορέων και πολιτών.

«Απόφασή μας είναι να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία μέσα από καινοτόμα προϊόντα, που σέβονται το περιβάλλον» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα ανέλαβε, εκ της θέσεώς του, να συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού, προκειμένου, όπως τόνισε, να επιτευχθούν οι αλλαγές υπέρ του περιβάλλοντος με έναν μεθοδικό και συντονισμένο τρόπο. «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το θέμα, να ενημερωθούν όπως πρέπει, να γνωρίσουν εντέλει πώς να χρησιμοποιούν το πλαστικό και πού να το πετούν» κατέληξε ο υπουργός.

Για «εμπέδωση μίας υπεύθυνης συμπεριφοράς σε σχέση με τη χρήση πλαστικών προϊόντων» έκανε λόγο, με τη σειρά της, η ορισμένη από την κυβέρνηση συντονίστρια των δράσεων για το θέμα, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη, δρ Αγ. Κοσμοπούλου. «Τα μέτρα που θα ληφθούν, θα πρέπει να ενδιαφέρουν τον πολίτη, έτσι ώστε να καταστήσουν τον ίδιο μέρος της λύσης, και όχι να τον αναγκάζουν να τα εφαρμόζει ως επιβεβλημένους νόμους» επισήμανε η κ. Κοσμοπούλου, διευκρινίζοντας ότι τα ζητούμενα είναι πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα προϊόντα, να φέρουν την κατάλληλη σήμανση και να διασφαλίζεται η σωστή συλλογή και ανακύκλωσή τους.

«Η ΕΕ, με την οδηγία της, μας θυμίζει ότι τα πλαστικά μιας χρήσης είναι υπεύθυνα για ποσοστό 50% της παράκτιας ρύπανσης. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα, αυτά τα πλαστικά είναι στις 10 πρώτες θέσεις των προϊόντων που βλάπτουν σημαντικά το θαλάσσιο οικοσύστημα και την οικονομία προϊόντων. Η γαλάζια οικονομία στην Ελλάδα χάνει ανά έτος σχεδόν 26 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης» υπενθύμισε η κ. Κοσμοπούλου.

Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στ. Σταθόπουλος, μίλησε για την εφαρμογή του προγράμματος καινοτόμων δράσεων, διαβλέποντας για το μέλλον εμπλοκή του Πράσινου Ταμείου στη γενικότερη προσπάθεια της χώρας για έρευνα, ανάπτυξη και επενδύσεις σε στρατηγικές πρωτοβουλίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ