today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Απίθανο να κολλήσει κανείς ταυτόχρονα τον ιό της γρίπης και του κρυολογήματος

Αν αναρωτιέστε κατά πόσο είναι πιθανό να κολλήσετε γρίπη και ταυτόχρονα να κρυολογήσετε, η απάντηση των επιστημόνων είναι ότι αυτό είναι πολύ απίθανο και, αν συμβεί, πρέπει κάποιος να είναι πολύ άτυχος. Μια νέα βρετανική έρευνα δείχνει ότι η λοίμωξη με τον ιό της γρίπης μειώνει σημαντικά -χωρίς πάντως να εκμηδενίζει- τις πιθανότητες κάποιος να πάθει λοίμωξη και από τον ιό του κοινού κρυολογήματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής τον δρα Πάμπλο Μουρθία του Κέντρου Ερευνών Ιών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 36.000 ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν δείγματα από το λαιμό και τη μύτη τους σε βάθος εννέα ετών.

Τα δείγματα εξετάσθηκαν για 11 ιούς που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα, μεταξύ των οποίων οι ρινοϊοί (του κρυολογήματος), οι αδενοϊοί, οι ιοί Α και Β της γρίπης κ.α. Το 8% των ατόμων βρέθηκε θετικό για τουλάχιστον δύο ιούς, όμως διαπιστώθηκε -με τη βοήθεια και των υπολογιστών- ότι η λοίμωξη με ιό της γρίπης μειώνει κατά 70% την πιθανότητα λοίμωξης με ρινοϊό του κρυολογήματος.

Όπως έδειξε η μελέτη, όσο αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης το χειμώνα, τόσο μειώνονται τα περιστατικά κρυολογήματος. Αν και δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, είναι πιθανό ότι οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος, όπως τα ζώα της ζούγκλας ανταγωνίζονται για την τροφή τους, βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους μέσα στον άνθρωπο (πράγμα τελικά μάλλον καλό για τον ασθενή).

«Πιστεύουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί ανταγωνίζονται στην αναπνευστική οδό, πιθανώς για συγκεκριμένα κύτταρα που θα μολύνουν. Εναλλακτικά, η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ανθρώπου στον ένα ιό, κάνει πιο δύσκολο για τον άλλο ιό να προκαλέσει και αυτός λοίμωξη», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Σέμα Νίκμπαξ.

Από την άλλη, όταν οι άνθρωποι κολλάνε ένα ιό, μένουν σπίτι, οπότε μειώνουν τον κίνδυνο να κολλήσουν και άλλο ιό. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να πέσει λεπτομερέστερο φως στους βιολογικούς μηχανισμούς αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους ιούς μέσα στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που θα βοηθήσει και στην καλύτερη αντιμετώπιση τους μελλοντικά.

«Παραδοσιακά οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τους ιούς σε απομόνωση, είτε μόνο τους ιούς της γρίπης είτε μόνο του κρυολογήματος. Δείξαμε ότι χρειάζεται να μελετούμε επίσης τους ιούς ταυτόχρονα όπως σε ένα οικοσύστημα. Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους ιούς θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί διαφορετικοί ιοί κυκλοφορούν σε διαφορετικές περιόδους ή γιατί πλήττουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, καθώς επίσης γιατί μέσα στο σώμα ορισμένοι τύποι ιών μολύνουν διαφορετικά μέρη της αναπνευστικής οδού, όπως η μύτη ή οι πνεύμονες», δήλωσε ο δρ Μουρθία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ