today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Τα επόμενα βήματα στα Ελληνοτουρικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Η ξεκάθαρη αποδοκιμασία της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστώνεται -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη – στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Ελληνική Διπλωματία που «εκτίσαν» μια στρατηγική, στηριζόμενη, στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και σε πολλές μικρότερες, από τη προχθεσινή  αλλά καίριες διπλωματικές νίκες, κινούμενοι ψύχραιμα και βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου.

Του Κώστα Πασίση

Όπως επισημαίνουν  πηγές του ΥΠΕΞ η  καταδικαστική ανακοίνωση σε βάρος της Τουρκίας αποτελεί ένα επιπλέον ισχυρό όπλο στην «φαρέτρα» της κυβέρνησης για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινήσεων και των ενεργειών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης εστιάζονται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όπου θα επιδιωχθεί άλλη μια καταδίκη της Τουρκίας.

Στα σχέδια  της κυβέρνησης είναι η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, χωρίς βέβαια  μέχρι στιγμής, να έχει συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο , καθώς ο Οργανισμός έχει άλλες προτεραιότητες, ενώ πρέπει να συνεκτιμήσει και άλλους παράγοντες.

Σημειώνεται ότι σε αυτό «το πλαίσιο της συνεκτίμησης» εντάσσεται και ερμηνεύεται και η δήλωση του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος ανέφερε ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει την Ελλάδα, αλλά η Τουρκία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Μια αναφορά, που φυσικά δεν ήχησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο Μαξίμου.

Ωστόσο η Ελλάδα με τις δυο επιστολές της στον ΟΗΕ  έχει καταθέσει σχετικό αίτημα και την ερχόμενη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί  με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, έχοντας στο χαρτοφύλακα του την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια καθαρή  απόφαση υπερ των κυριαρχικών συμφερόντων της Ελλάδας, αν και δεν προβλέπονται κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Αλλά όπως τονίζεται, όλα θα γίνουν σιγά-σιγά, καθώς οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν τους δικούς ρυθμούς. Το πρώτο και σημαντικό βήμα πάντως έχει γίνει.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για  ένα διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο η Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμη πολλά χιλιόμετρα, αλλά αυτή τη φορά υπάρχει αισιοδοξία, ότι η χώρα έχει πολλές πιθανότητες, να περιορίσει  αποτελεσματικά την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες «η Τουρκία είναι απομονωμένη και αυτό της προκαλεί νευρικότητα». Ενδεικτική της νευρικότητας, είναι η σπασμωδική κίνηση της  αμέσως μετά την πρωτοχρονιά, η Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στις εν λόγω περιοχές, όπως βιαστικά ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ενώπιον του Τουρκικού Κοινοβουλίου.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένει και άλλες παρόμοιες προκλήσεις, καθώς εκτιμάται, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο και δεν μπορεί να παραδεχθεί εύκολα την ήττα της, διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πληγεί ανεπανόρθωτα  το προσωπικό γόητρο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα αυτή την περίοδο είναι υπο πίεση και το Μαξίμου ανησυχεί για τη στάση που θα κρατήσει στο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών επειδή αποτελεί κοινό μυστικό, ότι χρησιμοποιεί το θέμα, ως μοχλό πίεσης για να αναγκάσει την Ευρώπη σε παραχωρήσεις. Για το λόγο αυτό, η χώρα μας έχει λάβει αυξημένα μέτρα επιτήρησης στις θαλάσσιες διόδους. Ενώ στη φύλαξη συμμετέχει πιο ενεργά το τελευταίο διάστημα και η Frontex.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ