today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Σταθεροποιητικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων

Υποτονικό σήμερα το κλίμα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με κύριο χαρακτηριστικό την μικρή συναλλακτική δραστηριότητα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε μεταξύ 1,36-1,34%. Στα επίπεδα του 0,46% από 0,48% υποχώρησε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης στην ευρωζώνη παραμένουν αμφιλεγόμενα και οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής στην εκπνοή του χρόνου.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκε μόνο μία συναλλαγή 2 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 1,34% έναντι -0,29% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,63% από 1,60% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1152 από 1,1121 δολ. που άνοιξε η αγορά. Το θετικό επενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την οριστικοποίηση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας ευνοεί το ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η οριστικοποίηση του πρώτου σταδίου εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, χθες Κυριακή 1512, περιλαμβάνει τη ματαίωση επιβολής δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 160 δισ. δολαρίων: Μειώνεται στο 7,5% από 15% το ποσοστό δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 20 δισ. δολ. Διατηρούνται δασμοί 25% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων 250 δισ. δολ. Η Κίνα θα αυξήσει τα επόμενα χρόνια τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε για το ευρώ η υποχώρηση του δείκτη μεταποίησης PMI στην ευρωζώνη.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,263%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,340%, στο 3μηνο στο -0,405% και στο μήνα στο -0,467%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1146 δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ