today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν επιχειρεί να αποκαταστήσει την εικόνα του και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων

Τρεις εβδομάδες πριν από τη δίκη του για σεξουαλικές επιθέσεις, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος παραγωγός του κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινστιν προκάλεσε την αγανάκτηση δεκάδων φερόμενων ως θυμάτων του, υποστηρίζοντας, κατά τη διάρκεια σπάνιας συνέντευξης, ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει πως ο ίδιος έχει προάγει τις γυναίκες στο Χόλιγουντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αυτό το Σαββατοκύριακο στη New York Post, την οποία έδωσε από το δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται έπειτα από μια επέμβαση στην πλάτη, ο πρώην μεγιστάνας του Χόλιγουντ θέλησε να εμφανιστεί ως πρωτοπόρος στην προώθηση των γυναικών στον κόσμο του αμερικανικού κινηματογράφου, τον οποίο, παρά το γεγονός την ίδια ώρα, κατηγορούν δεκάδες ηθοποιοί για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση.

«Έκανα περισσότερες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησαν γυναίκες και αυτές αφορούσαν τις γυναίκες σε σύγκριση με οποιονδήποτε παραγωγό», είπε ο 67χρονος «και μιλάω για πριν από 30 χρόνια, (…) όχι τώρα (…) που είναι στη μόδα. Ήμουν ο πρώτος!. Ήμουν ο πρωτοπόρος!».

«Έχω την εντύπωση ότι με ξέχασαν» τόλμησε να πει ο συνιδρυτής του Miramax, το οποίο εξελίχθηκε στην ισχυρότερη ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής τη δεκαετία του 1990 με ταινίες όπως το “Shakespeare in Love”, “Pulp Fiction” ή το “Will Hunting”.

«Λέει ότι δεν θέλει να τον ξεχάσουμε, σίγουρα δεν υπάρχει φόβος», αντέδρασαν, σε ένα κοινό κείμενο που δημοσίευσε το κίνημα για την ισότητα ανδρών-γυναικών, Time’s Up, 23 γυναίκες που κατήγγειλαν ότι υπήρξαν θύματα παρενόχλησης ή σεξουαλικής επίθεσης από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν.

«Οι άνθρωποι θα τον θυμούνται ως ένα σεξουαλικό αρπακτικό και έναν άνθρωπο που διέπραξε επιθέσεις χωρίς τύψεις, ο οποίος πήρε όλα όσα μπορούσε και δεν του άξιζε τίποτα», γράφουν μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Ροζάνα Αρκέτ, Άσλεϊ Τζουντ και Ρόουζ Μαγκάουαν, που αναδείχθηκαν σε πρόσωπα σύμβολα της μάχης εναντίον του πρώην παραγωγού.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν αμφισβητεί κάθε μορφή παρενόχλησης και ισχυρίζεται ότι οι σχέσεις για τις οποίες τον κατηγορούν ήταν όλες συναινετικές. Την περασμένη εβδομάδα κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία συμβιβασμού με δεκάδες από τα φερόμενα ως θύματά του.

Η συνδιαλλαγή, την οποία πρέπει να επικυρώσει δικαστής, προβλέπει την καταβολή 25 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση προς αυτές τις γυναίκες, πολλές εκ των οποίων προσέφυγαν εναντίον του Γουάινστιν στη δικαιοσύνη.

Ο ίδιος δεν θα πληρώσει τίποτα από την τσέπη του. Το ποσό αναμένεται να διευθετηθεί από τους ασφαλιστές της Weinstein Company, της πρώην εταιρείας παραγωγής του, όπως επίσης και τα δικαστικά έξοδα στην αστική δίκη. Η συμφωνία προκάλεσε την οργή μερίδας της κοινής γνώμης, όπως επίσης το ποσό της συμφωνίας, που κρίθηκε πολύ μικρό.

Η συμφωνία δεν αφορά αντιθέτως το ποινικό κομμάτι που θα εξετασθεί κατά τη διάρκεια μιας εμβληματικής, όπως προμηνύεται, δίκης στη Νέα Υόρκη, η οποία ξεκινά στις 6 Ιανουαρίου.

Ενόψει της δίκης αυτής, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν φαίνεται πως επιδιώκει, μέσω της συνέντευξης στη New York Post, να δείξει ότι υποφέρει από τη μέση του, την ώρα που πολλοί τον κατηγορούν ότι υποδύεται την επιδείνωση της υγείας του για να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τους ενόρκους.

Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος άνδρας του Χόλιγουντ εγχειρίστηκε την Πέμπτη για την αντιμετώπιση των επιπλοκών από ένα τροχαίο που είχε τον Αύγουστο, διαβεβαίωσε, εντούτοις, ότι θα αναρρώσει εγκαίρως για να παραστεί στη δίκη.

«Η συνέντευξή του ήταν φρικτή», εκτιμά ο Τζόζεφ Καμπόσκι, καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων στη σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

«Έχετε το δικαίωμα να δώσετε τη δική σας εκδοχή των γεγονότων», είπε. «Ωστόσο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δίνετε την εντύπωση ενός βρώμικου τύπου που δεν έχει διδαχθεί κανένα μάθημα, όμως θα μπορούσε ίσως να ήταν αθώος. Καλύτερα να σωπάσετε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ