today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Το πλαίσιο των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ γίνεται πολύ βαρύ

H Τουρκία έχει περιέλθει σε καθεστώς απομόνωσης με τις ενέργειές της, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, o οποίος συμμετείχε χθες στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής αποτελεί ένα θετικό βήμα για την ελληνική πλευρά, αφού καλύπτει πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

Σχολιάζοντας μάλιστα τη χθεσινή συνεδρίαση, υπογράμμισε το θετικό κλίμα που επικράτησε σε σχέση με τις ελληνικές θέσεις, καθώς και ότι ο ίδιος κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν αφορούν μόνο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. Αντιθέτως, πρόσθεσε, αυτές προκαλούν περαιτέρω αστάθεια και αβεβαιότητα στην περιοχή και αποτελούν συνέχεια της συμπεριφοράς που εν γένει επιδεικνύει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες (παράνομες γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο, επέμβαση στη Συρία, απειλές για το προσφυγικό), οδηγώντας την Ένωση να της επιβάλει κυρώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε επίσης ότι, πέρα από τις χώρες που μας στήριξαν ρητά, η πλειονότητα των χωρών δεν βρίσκεται μακριά από τις θέσεις της Επιτροπής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το πλαίσιο των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ γίνεται πολύ βαρύ», καθώς «το να προχωράς τα σχέδιά σου και να μην βρίσκεις κανέναν τελικά να νομιμοποιεί αυτές τις ενέργειές σου δεν είναι το πιο απλό και το πιο εύκολο στις διεθνείς σχέσεις. Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι προχωρά μόνη της σε μία σειρά από θέματα. Κι είναι επίσης γεγονός ότι αυτό, σε σχέση τουλάχιστον με την Ευρώπη, την φέρνει σε ένα καθεστώς απομόνωσης».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στο στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, σημείωσε ότι αυτό θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, εφόσον προχωρήσει, καθώς τυχόν εγκατάσταση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη θα φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με δυνάμεις, που έχουν παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με τη Λιβύη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και πιθανότατα δεν θα αφήσουν να εξελιχθεί η υπόθεση με τον τρόπο που φαντάζεται η Άγκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ