today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις στην περιοχή του Κατακόλου

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η πρώτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην περιοχή του Κατακόλου, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος υδρογονανθράκων του Δυτικού Κατακόλου, στον Πύργο Ηλείας.

Κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή η ανάπτυξη του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου, καθώς είναι το πρώτο κοίτασμα που θα τεθεί σε παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα. Επίσης, παρουσίασε τον εποπτικό μηχανισμό παρακολούθησης της εκτέλεσης της σύμβασης του έργου από την ανάδοχο εταιρεία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης παρουσίασε αναλυτικά τις προβλέψεις της ΜΠΕ και μεταξύ άλλων περιέγραψε τις γεωτρητικές εργασίες. Όπως είπε «στο πλαίσιο της Α’ φάσης του σταδίου Α του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος, οι γεωτρητικές εργασίες περιλαμβάνουν τη διάνοιξη δύο γεωτρήσεων εκτεταμένης οριζόντιας μετατόπισης (ERD) από τη χερσαία περιοχή παραχώρησης (γήπεδο έργου) στην ακτή προς την κορυφή του αντικλίνου του ταμιευτήρα του κοιτάσματος που βρίσκεται περίπου 3,5 km νότιο-δυτικά».

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις θα τοποθετούνται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 18.326,84 m2, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως δάσος και βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας Β1 του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ακρωτηρίου Αγ. Ανδρέα – Κατακόλου.

Εκ μέρους της αναδόχου Energean, o Τεχνικός Σύμβουλος Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου παρουσίασε εκτενώς όλες τις παραμέτρους που έχει λάβει υπόψιν της η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του έργου σχετικά με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, την γεωλογία και τη μορφολογία του εδάφους, τα σεισμολογικά χαρακτηριστικά και τα ρήγματα της περιοχής. Τόνισε ότι στην περιοχή της Ηλείας και της ΒΔ Πελοποννήσου έχουν πραγματοποιηθεί 38 γεωτρήσεις ως τώρα χωρίς να έχει παρουσιαστεί πρόβλημα. Επεσήμανε δε ότι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη γεωτρητική δραστηριότητα του παρελθόντος είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας, του θεσμικού πλαισίου και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του, με την προϋπόθεση να ληφθούν υπόψη κατά την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου οι παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ