today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ζητούν οι Έλληνες

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και η ισότητα των φύλων βρίσκονται στην κορυφή των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου. Επίσης, το 52% των Ευρωπαίων και 59% των Ελλήνων θεωρούν την κλιματική αλλαγή το πιο επείγον περιβαλλοντικό ζήτημα, ενώ οι Έλληνες πολίτες ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και τις «έντονες προσπάθειες για πλήρη απασχόληση σε όλες τις χώρες της ΕΕ» (46%).

Η φθινοπωρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου («Parlemeter 2019»), παραδοσιακά, ρωτά τους πολίτες ποιο πολιτικό ζήτημα πρέπει να θέσει το ΕΚ ως θέμα προτεραιότητας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες, η σαφής πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (48%), την ελευθερία του λόγου (38%), την ισότητα των φύλων (38%) και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (33%) ως τις κύριες θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να προστατευθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Έλληνες, με μεγαλύτερη πλειοψηφία (61%), προκρίνουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατατάσσουν ως δεύτερη αξία με 58% την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτη με 41% την ελευθερία του λόγου.

Παρόλο που η κατάταξη των προτεραιοτήτων δείχνει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών μελών, για πρώτη φορά η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των πολιτών, αφού κάθε τρίτος ερωτώμενος (32%) θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως την ύψιστη προτεραιότητά του. Η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (31%), η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (24%), καθώς και η καταπολέμηση της ανεργίας (24%) ακολουθούν ως προτεραιότητες των πολιτών στην ΕΕ.

Οι Έλληνες πολίτες ζητούν από το ΕΚ να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και «τις έντονες προσπάθειες για πλήρη απασχόληση σε όλες τις χώρες της ΕΕ» (46%) και στις προτεραιότητές τους συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας (38%), τον καθορισμό των κατάλληλων συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων (27%), τις επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας παιδεία για τα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές (25%) και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (24%).

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι διαμαρτυρίες για το κλίμα -κυρίως από τους νέους- κινητοποίησαν εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ και σε όλον τον κόσμο. Τα δεδομένα του «Parlemeter 2019» αντικατοπτρίζουν αυτήν την αίσθηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52%) θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι σήμερα το πιο επείγον περιβαλλοντικό ζήτημα, ακολουθούμενο από την ατμοσφαιρική ρύπανση (35%), τη θαλάσσια ρύπανση (31%), την αποψίλωση των δασών (28%) και την αυξανόμενη ποσότητα σκουπιδιών (28%). Επιπλέον, σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι διαμαρτυρίες των νέων συνέβαλαν στην υιοθέτηση πολιτικών μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Για τους Έλληνες πολίτες, το σημαντικότερο περιβαλλοντικό θέμα είναι η κλιματική αλλαγή (59%) και ακολουθούν η ατμοσφαιρική ρύπανση (47%), η μόλυνση ποταμών, λιμνών και υπόγειων υδάτων (32%) και οι συχνές ξηρασίες ή πλημμύρες (32%).

Με σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους (59%) υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην ΕΕ, η στήριξη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει υψηλή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα. Οι συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 δείχνουν επίσης αυξημένο βαθμό ικανοποίησης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 52% των Ευρωπαίων πολιτών (+3%) μοιράζονται αυτήν την άποψη, «υποδηλώνοντας τη θετική συμβολή των προσφάτων ευρωπαϊκών εκλογών και της αυξημένης προσέλευσης των ψηφοφόρων», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να δουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίζει ισχυρότερο ρόλο, με το 58% των ερωτηθέντων να ζητούν ένα ΕΚ με μεγαλύτερη επιρροή στο μέλλον. «Πρόκειται για αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων από την άνοιξη του 2019 και το υψηλότερο αποτέλεσμα για αυτόν τον δείκτη από το 2007», προστίθεται στην ανακοίνωση. Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο ποσοστό αγγίζει το 77%.

«Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, το Parlemeter 2019 προσφέρει πολύτιμη εικόνα για το ποιες πληροφορίες σε σχέση με την ΕΕ ενδιαφέρουν τους πολίτες, αλλά και πώς θα μπορούσαν να συμμετέχουν περισσότερο στη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ. Συνολικά, περίπου τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (77%) θα ήθελαν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», σημειώνεται στην ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «τα απτά αποτελέσματα της νομοθεσίας της ΕΕ σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των μελών του είναι πολύ σημαντικά για τους πολίτες».

* Στην έρευνα του «Parlemeter 2019» πήραν μέρος, μέσω προσωπικής συνέντευξης, 27.607 Ευρωπαίοι, ηλικίας άνω των 15, από τα 28 κράτη μέλη, από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου 2019. Συμμετείχαν 1.012 άτομα από την Ελλάδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ