today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Οικολογικό αποτύπωμα: Το πλεονέκτημα των ελληνικών τροφίμων

Τα επόμενα χρόνια, μόνο στις ΗΠΑ, ο τζίρος των μπέργκερ χωρίς κρέας υπολογίζεται να ανέλθει στα 100 δισ. δολάρια και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ακριβώς ο κλάδος προσελκύει επενδυτές του μεγέθους ενός Bill Gates.

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα του ΣΕΒΤ, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, θέλοντας να αποτυπώσει τις μεγάλες αλλαγές, που επέρχονται στον κλάδο των τροφίμων τα επόμενα χρόνια.
Ανέφερε ακόμη ένα παράδειγμα, πάλι στις ΗΠΑ, όπου εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών διαθέτει ψυγεία με εσωτερική κάμερα και wi-fi, ενώ με ειδικό λογισμικό, το ψυγείο συνδέεται με τον μανάβη της γειτονιάς.
Στη συνέχεια, ο μανάβης, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και με βάση τις προτιμήσεις της οικογένειας, βλέπει ο ίδιος ποια λαχανικά έχουν καταναλωθεί και πρέπει να αναπληρωθούν. Έτσι ετοιμάζει αυτόματα την παραγγελία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Νέας Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), ώστε να γίνει η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, συζητείται, ήδη, η πρόταση σε κάθε συσκευασία τροφίμου να αναγράφεται το οικολογικό αποτύπωμά του.
Δηλαδή, πόσο διοξείδιο του άνθρακα εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα, καθ’ όλα τα στάδια της παραγωγής του, από το χωράφι στο ράφι.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «ακριβώς αυτή η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, καθώς, όπως είναι γνωστό, το ελληνικό μοντέλο απέχει πολύ από την βιομηχανοποιημένη, εντατική γεωργία και κτηνοτροφία άλλων χωρών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ