today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Γ.Κουμουτσάκος: Πρωθυπουργός της Τρίπολης ο Σαράζ 

«Πρωθυπουργό της Τρίπολης» αποκάλεσε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ τον Φαγέζ αλ Σαράζ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας ως «πειρατική» τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι θεμελιωδώς παράνομη. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες την έχουν χαρακτηρίσει παράνομη. Έχουν τονίσει πως παραβιάζει γεωγραφικά δεδομένα. Δεν είναι συμφωνία είναι κοινό ανακοινωθέν» τόνισε για τη συμφωνία Άγκυρας – Λιβύης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η Τουρκία αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κινείται εκτός νομιμότητας. Έχουμε πολλούς παράγοντες ισχύος στα χέρια μας. Η Ελλάδα δε θα δεχτεί ούτε συζήτηση αμφισβήτησης εδάφους της. Yπάρχει προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας, όλοι οι μεγάλοι παίκτες είπαν ότι η συμφωνία είναι παράνομη» σχολίασε ο υπουργός.

Διευκρίνισε ότι η Άγκυρα θα βάλει κι αλλά ζητήματα -περάν της οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίδας – σε περίπτωση συνυποσχετικού προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διεκδικώντας να γκριζάρει ελληνικά νησιά.

Αποσαφήνισε επίσης ότι η Λιβύη ήταν πάντα ένας δύσκολος συνομιλητής στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το 2004 για τον καθορισμό ΑΟΖ αμφισβητώντας την επήρεια μιας σειράς νησιών όπως οι Στροφάδες η Σαπιέντζα και η Γαύδος.

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ