today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Ακάρ: Τα νότια σύνορα μας είναι επίσης τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα πως το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο και πιο σημαντικό με την Τουρκία.

«Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο, πιο σημαντικό με την Τουρκία και το να αμφισβητείται η Τουρκία δεν έχει νόημα», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στην Άγκυρα.

Ο Ακάρ πρόσθεσε πως, όταν η Τουρκία διεκδικεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ, αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως στάση που στρέφεται εναντίον της συμμαχίας.

«Τα νότια σύνορά μας είναι επίσης τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Άρα η προστασία των νότιων συνόρων μας είναι επίσης για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ επανέλαβε ότι υπογράφτηκε για να προασπίσει τα δικαιώματα δύο κυρίαρχων χωρών και ότι δεν αποτελεί απειλή για γειτονικές χώρες.

«Η κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή λόγω του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία είναι ένδειξη αδυναμίας», υποστήριξε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ακόμη ότι όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) είναι τρομοκρατική οργάνωση, όπως τη χαρακτήρισε, και τόνισε ότι η οργάνωση YPG/PKK στη βόρεια Συρία είναι το ίδιο με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Μιλώντας για την πιο πρόσφατη επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως με την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως ονομάζει η Τουρκία την επιχείρησή της στη βόρεια Συρία, μια περιοχή μήκους σχεδόν 145 χλμ. και βάθους 30 χλμ. τελεί υπό τουρκικό έλεγχο.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) πολεμά μαζί με την Τουρκία για την εξουδετέρωση των «τρομοκρατών» και την εκκαθάριση της περιοχής από «τρομοκράτες» στη βόρεια Συρία.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εγκατάσταση του αμυντικού συστήματος S-400, ο Ακάρ είπε πως η διαδικασία της εγκατάστασης του συστήματος S-400 και της εκπαίδευσης του προσωπικού είναι σε εξέλιξη και πως οι δραστηριότητες σχετικά με τους πυραύλους S-400 θα διεξαχθούν όπως έχει σχεδιαστεί.

Σημειώνοντας πως η Τουρκία είναι εταίρος, όχι μόνο αγοραστής του κοινού με τις ΗΠΑ προγράμματος μαχητικών αεριωθούμενων F-35, ο Ακάρ τόνισε πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της ως εταίρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ