today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Α.Χαρίτσης: Έλλειψη σοβαρότητας από την κυβέρνηση

«Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ότι από τη μεριά της Τουρκίας παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα και επιθετικότητα με ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα έλεγα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπως η πρόσφατη συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία αφορά και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νοτίως της Κρήτης, αλλά βεβαίως και οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις γεωτρήσεις και τα ενεργειακά πρότζεκτ που εκτυλίσσονται στην περιοχή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Μας ανησυχούν πολύ οι εξελίξεις», τόνισε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «θεωρούμε ότι σε αυτή την κατάσταση και με αυτό το πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί από την μεριά της Τουρκίας, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει μια πιο ενεργητική πολιτική. Θεωρούμε ότι η πολιτική του κατευνασμού την οποία ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποδίδει καρπούς, αντιθέτως, τροφοδοτεί αυτή την επιθετικότητα από τη μεριά της Τουρκίας και είδαμε το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης εκπέμπονται δυστυχώς μηνύματα που προδίδουν – θα έλεγα- έναν αιφνιδιασμό, αλλά και μία έλλειψη σοβαρότητας».

Ερωτηθείς για τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής σημείωσε πως «θα επισημάνουμε για ακόμη μια φορά ότι αυτή η λογική της παθητικότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί βεβαίως να συνεχιστεί και μια λογική η οποία έλκει την προέλευσή της από μια αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου περί λεπτής γραμμής που συνδέει τα ελληνοτουρκικά με το προσφυγικό (…) θεωρούμε ότι αυτή είναι μια λογική, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη- είναι αυτοτελές ζήτημα το προσφυγικό».

«Η κυβέρνηση να διαχειριστεί με σοβαρότητα τα ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα του κράτους Δικαίου»

Ερωτηθείς σχετικά για την αντιπαράθεση που ξέσπασε σε σχέση με τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής στη διάρκεια των πορειών μνήμης για τον Αλ. Γρηγορόπουλο, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «δυστυχώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχειρεί να βγάλει ψεύτες όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είχαμε μια ευθεία επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του κ. Χρυσοχοϊδη – αλλά προσπαθεί να βγάλει ψεύτες όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είδαν την Παρασκευή το βράδυ εικόνες ντροπής με άνδρες των ΜΑΤ να εξευτελίζουν συμπολίτες μας, διαδηλωτές, οι εικόνες αυτές εκτυλίχθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας».

«Νομίζω ότι εδώ έχουμε μια περίπτωση θράσους από τη μεριά του υπουργού του κ. Χρυσοχοϊδη, το οποίο ξεφεύγει από τα όρια και ξέρετε είναι και πολύ επικίνδυνο αυτό το θράσος, γιατί ουσιαστικά στέλνει και ένα σήμα ότι όλα αυτά τα οποία συνέβησαν δεν δημιουργούν πρόβλημα, καλώς συνέβησαν και μπορούν να ξανασυμβούν. Αυτό είναι πάρα πολύ κακό σήμα το οποίο στέλνει ο κ. Χρυσοχοϊδης και προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Εμείς λέμε προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα του κράτους Δικαίου τίποτε λιγότερο από αυτό, κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα να τα διαχειριστεί με σοβαρότητα και όχι με διασπορά fake news και όχι με προσπάθεια να προσβάλλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, που είδαν ακριβώς τι συνέβη την Παρασκευή το βράδυ», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

«Δεν θα κάνουμε ισοπεδωτική αντιπολίτευση»

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Χαρίτσης είπε πως «διαψεύδει τις ελπίδες για φοροελαφρύνσεις των χαμηλών και κυρίως των μεσαίων στρωμάτων» και συμπλήρωσε πως «η διάρθρωση αυτών των φοροελαφρύνσεων ενισχύει τις ανισότητες». Για τα άρθρα που έτυχαν διακομματικής στήριξης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «εμείς είπαμε εξαρχής ότι δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της ΝΔ, δεν θα κάνουμε ισοπεδωτική αντιπολίτευση, εκεί που υπάρχουν θετικές ρυθμίσεις θα τις υπερψηφίσουμε».

«Όμως – συνέχισε – το πρόβλημα είναι ότι η γενικότερη κατεύθυνση και τώρα που η χώρα μας έχει το δημοσιονομικό χώρο μετά τις επιτυχίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια (…) έπρεπε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση το χώρο αυτό για να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για να στηρίξει τους συμπολίτες μας οι οποίοι πέρασαν δύσκολα μέσα στην κρίση και ξεκίνησαν τον τελευταίο ένα χρόνο να βλέπουν φως, δυστυχώς δεν βλέπουμε να το κάνει αυτό και γι’ αυτό και εμείς καταψηφίσαμε και το νομοσχέδιο».

Για τον προϋπολογισμό, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «επίσης διαψεύδει αυτές τις προσδοκίες, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνει δεν αρκούν για να μπορέσουν να ελαφρύνουν πραγματικά τους συμπολίτες μας, οι οποίοι το έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ