today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Οι κορυφαίοι της μπάλας και η ώρα της …αποχώρησης

H παραδοχή του Λιονέλ Μέσι πως «η ώρα της αποχώρησης πλησιάζει…», προκάλεσε σίγουρα μία αίσθηση θλίψης. Όχι μόνο στους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα, αλλά σε όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου, εκείνους τους τυχερούς που… συνέπεσαν χρονικά στη ζωή με τον διάσημο Αργεντινό. Ο Λιονέλ Μέσι, μπορεί να δείχνει ικανός να ξεπεράσει κάθε ρεκόρ, αλλά επίσης με τη σειρά του έχει ημερομηνία λήξης. Όπως άλλωστε όλοι οι μεγάλοι αστέρες του ποδοσφαίρου στο παρελθόν.

Από τους τέσσερις κορυφαίους, ανάμεσα στον Βραζιλιάνο Πελέ, τον Αργεντινό Ντιέγκο Μαραντόνα, τον Ολλανδό Γιόχαν Κρόιφ και τον Αργεντινό-Ισπανό Αλφρέδο Ντι Στέφανο, αυτός που αποχώρησε πιο σύντομα ήταν ο Πελέ, σύμφωνα με σχετική αναφορά της ισπανικής εφημερίδας Sport. Το έκανε 22 ημέρες πριν γίνει 37 ετών. Οι Κρόιφ και Μαραντόνα είχαν ήδη κλείσει τα 37 τους όταν αποφάσισαν να βγάλουν τα ποδοσφαιρικά παπούτσια, ενώ ο μεγαλύτερος από όλους ήταν ο Ντι Στέφανο, ο οποίος έκανε καριέρα έως τα 39. Η «ξανθιά σαΐτα» δεν ήθελε να φύγει από το ποδόσφαιρο, όταν ολοκλήρωσε την επιτυχημένη πορεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου έπαιξε έντεκα σεζόν (308 γκολ σε 396 επίσημους αγώνες). Με την Εσπανιόλ έμεινε στα έντεκα γκολ σε 47 παιχνίδια. Στις 3 Απριλίου 1966 έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι ως επαγγελματίας, με τη φανέλα της Εσπανιόλ.

Ο Πελέ αποχώρησε αρχικά τον Οκτώβριο του 1974, τον ίδιο μήνα που έγινε 34 ετών. Αλλά τον Ιούνιο του επόμενου έτους αποφάσισε να επιστρέψει στα γήπεδα, εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών του προβλημάτων, και υπέγραψε στην Κόσμος της Νέας Υόρκης. Ολοκλήρωσε τρεις σεζόν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την 1η Οκτωβρίου 1977, λίγες μέρες πριν γίνει 37 ετών, αποφάσισε να «συνταξιοδοτηθεί» μόνιμα.

Ο Κρόιφ σκέφτηκε πολύ πότε να φύγει, το έκανε όταν ήθελε εκείνος και όχι ο Άγιαξ. Μετά από δύο σεζόν στις ΗΠΑ (Λος Άντζελες Άτζντεκ και Ουάσινγκτον Ντίπλοματς), αφού φόρεσε  τη φανέλα της Λεβάντε για μερικούς μήνες (1981), επέστρεψε στον Άγιαξ και από εκεί στη Φέγενορντ, ολοκληρώνοντας την καριέρα του κατακτώντας το πρωτάθλημα και Κύπελλο το 1984, στα 37 του χρόνια.

Ο Μαραντόνα ανακοίνωσε την αποχώρησή του την ίδια μέρα που έγινε 37. Και το έκανε με την φανέλα της αγαπημένης του Μπόκα Τζούνιορς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ