today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Το Κυβερνητικό σχέδιο απομόνωσης της Τουρκίας και οι «φύλακες» του Αιγαίου

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, την ερχόμενη εβδομάδα θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτακης, με επιτακτικό τρόπο την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ζητώντας τη στήριξη των ευρωπαίων συμμάχων αλλά ενδεχομένως να ζητήσει και την επιβολή κυρώσεων, στην Άγκυρα, αν δε συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Του Κώστα Πασίση

Το στίγμα της στρατηγικής που θα προσδιορίσει  τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης το έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στη Βουλή.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει η συμφωνία με τη Λιβύη» «Η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, άρα δεν μπορεί να υπογραφεί καμία τέτοια συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτακης.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της χώρας είναι η απομόνωση της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις που έχουν αφήσει θετικό αποτύπωμα.

 

Καινοφανείς τουρκικές θεωρίες

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και ενημέρωσε διεξοδικά τον νέο Επίτροπό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ για τα δυο τελευταία μνημόνια συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εστίασε κυρίως την ενημέρωση του στο γεγονός ότι με την κίνηση της αυτή η Τουρκία εισάγει νέα ήθη στο Διεθνές Δίκαιο, άκρως επικίνδυνα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες και ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρώπης.

Ως «αντίποινα» στα δυο επαίσχυντα μνημόνια της Τουρκίας, η Ελλάδα προχώρησε στην  απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, ως persona non grata. Παράλληλα την ερχόμενη Πέμπτη θα επισκεφθεί την Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ο Λίβυος ομόλογός του, Σαλέχ Ίσσα Γκουαϊντέρ ο οποίος έχει την επίσημη αναγνώριση από τον ΟΗΕ.

Η Ελλάδα με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα, μέχρι στιγμής έχει ενημερώσει αναλυτικά όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πρωτοφανείς σε προκλητικότητα ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Ήδη υπέρ των ελληνικών θέσεων  με ανακοινώσεις τους τάχθηκαν, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, το Στειτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας και ο Γάλλος Πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν ζήτησε να σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις η Άγκυρα.

Πλήρη  ενημέρωση για το θέμα έχει γίνει και στην Κίνα η οποία, όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση.

Διπλωματικές πηγές μιλώντας στο thepresident.gr τονίζουν ότι το τουρκικό   θεώρημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή, από πλευράς της Άγκυρας, αλλά όπως επισημαίνεται η ίση κατανομή, βάσει της οποίας τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, απορρίπτεται από την Ελλάδα, a priori.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο …Σουλτάνος δεν προτίθεται να κάνει κάποια εντυπωσιακή υποχώρηση, αντίθετα θα συνεχίσει τις πιέσεις γι αυτό και το ελληνικό σχέδιο αναχαίτισης αυτής της προκλητικότητας θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα νέα δεδομένα και να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές.

Η κυβέρνηση, όμως βλέπει και κάτι άλλο, που την …ενοχλεί. Η Κεμαλική Αντιπολίτευση στηρίζει τον Ερντογάν, ενώ αντίθετα, η ελληνική Αξιωματική Αντιπολίτευση, εξαπολύει μύδρους εναντίον της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, χθες ο Κυριάκος Μητσοτακης μίλησε έξω από τα δόντια τονίζοντας ότι «ο Τσίπρας έβγαλε το χειρότερο εαυτό του. Έκανε απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις».

 

Έχουν γνώση οι φύλακες…

Μέχρι σήμερα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, μετα τη μεταπολίτευση, αντιμετώπιζαν τις τουρκικές παραβάσεις, με διπλωματικό τρόπο, επιζητώντας παράλληλα την καταδίκη της Άγκυρας από τη Διεθνή Κοινότητα. Σήμερα, όμως η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση και κανείς στην κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλείσει ένα πρωινό, να εμφανιστεί έξω από ένα ελληνικό νησί, ένα τουρκικό πλοίο…

Στο ερώτημα, τι θα πράξει σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, απάντησε επι λέξει: «έχουν γνώση οι φύλακες». Μια αινιγματική απάντηση, που δέχεται πολλαπλών ερμηνειών….

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ