today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

«Κρας τεστ» συναίνεσης η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Ένα «κρας τεστ» και για τη διερεύνηση των προθέσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να χαραχθεί μια ενιαία εθνική γραμμή έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας,  είναι η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μετά την σχετική εντολή Μητσοτάκη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Του Κώστα Πασίση

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το τι ακριβώς συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, αλλά ταυτόχρονα, θα ακούσει και τις θέσεις της αντιπολίτευσης. «Δεν θα είναι ένας μονόλογος από τον Δένδια», υποστηρίζει κυβερνητική πηγή, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της συγκεκριμένης σύσκεψης η οποία δεν θα γίνει μόνο για τυπικούς λόγους ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι  ένα όργανο, συμβουλευτικό της κυβέρνησης που επεξεργάζεται θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση προσδοκά όλα τα κόμματα να μιλήσουν, με εθνική γλώσσα, ώστε να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας σε μια κοινή γραμμή πλεύσης αντιμετώπισης της Τουρκίας. Αυτός είναι τουλάχιστον ο σχεδιασμός του Μαξίμου στα χαρτιά…

Η ίδια πηγή ωστόσο επισημαίνει και την επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν ακόμη σε εξέλιξη η σύσκεψη κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και έλλειψη σοβαρότητας, προκαλώντας απορίες για τη σκοπιμότητα αυτής της ανακοίνωσης.

Μια επίθεση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής, αν και πίσω από τις «κλειστές πόρτες»  ακολουθηθεί η ίδια γραμμή.

Στη παρούσα φάση, το Μαξίμου δεν ανοίγει περαιτέρω τα χαρτιά του, καθώς δεν γνωρίζει ακόμη τις διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων  κομμάτων, όπως του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, κόμματα που συχνά χρησιμοποιούν ακραία ρητορική στα εθνικά θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, εκτός και αν στη σύσκεψη-ενημέρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπάρξουν  ανατροπές από τα σημερινά πολιτικά δεδομένα. Αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια κίνηση…

Με την επιστροφή Μητσοτάκη στην Αθήνα έγινε ένας ακόμη απολογισμός της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν και όπως επισημαίνεται η απόφαση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με το δύσκολο γείτονα. Και να γίνουν προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης, χωρίς φυσικά την παραμικρή υποχώρηση της Ελλάδας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στα θετικά της συνάντησης καταγράφεται το γεγονός ότι στο Λονδίνο η φωνή της Ελλάδας ακούστηκε δυνατά στο εξωτερικό. Αλλά και η σύναψη πολύτιμων συμμαχιών, με ισχυρές χώρες του κόσμου, σε αντίθεση με την Τουρκία που σε μεγάλο βαθμό απομονώθηκε.

Αντίθετα, σκεπτικισμός υπάρχει για τη στάση του ΝΑΤΟ, που στο Λονδίνο ήταν ένας απλός παρατηρητής στην ελληνοτουρκική κόντρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ