today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Τα μηνύματα της χθεσινής συνάντησης Κ.Μητσοτάκη και Τ.Ερντογάν

Το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση του  διπλωματικού πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετα τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας, στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε κατά τη  συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο.

Του Κώστα Πασίση

Μετα το πέρας των συνομιλιών  δεν έγιναν μεν δηλώσεις, αλλά η διάρκεια της σύσκεψης, περίπου μιάμιση ώρα  και τα χαμόγελα και των δυο ανδρών, εξέπεμψαν ένα μήνυμα εκτόνωσης.

Ένα μήνυμα που επιβεβαίωσε και η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού oτι «Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Το δεύτερο σημείο που αποκαλύπτει ότι η συμφωνήθηκε να ηρεμήσουν κάπως τα πνεύματα, προς το παρόν τουλάχιστον ή μέχρι να έχουμε κάποιο νέο επεισόδιο, είναι η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Υπουργό Εξωτερικών, να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

Πιθανότατα αυτό θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Όπως επισημαίνεται, αν η συζήτηση είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ερχόταν στην Αθήνα και θα συγκαλούσε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, επειδή η κατάσταση, θα είχε λάβει δραματικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη συνάντηση, όχι για να ρίξει «λάδι στη φωτιά» αλλά αποφασιστικά και ψύχραιμα από την πρώτη στιγμή  έθεσε το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών τους.

Μια συμφωνία που, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει, όπως είπε ο Πρωθυπουργός στον Τούρκο ομόλογο του, καθώς αμφισβητεί με προκλητικό τρόπο και κατά παράβαση όλων των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Προηγουμένως, όμως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε εξασφαλίσει τη δήλωση στήριξης της Ε.Ε η οποία με ανακοίνωση της τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ελληνικών νησιών αλλά και το Διεθνές Δίκαιο.

Αλλά και την καθαρή υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος ζήτησε ευθέως από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Να σημειώσουμε ότι πριν το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν , υπήρξε ένα αιφνιδιαστικό ραντεβού Τραμπ-Ερντογάν, που εικάζεται ότι έπαιξε ρόλο στην κατεύθυνση της  μείωσης της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Όπως επισημαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ των επιχειρημάτων που έθεσε ήταν και το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε επι τάπητος ήταν το μεταναστευτικό, όπου για άλλη μια φορά ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ομόλογο του, η Τουρκία να σεβαστεί και να τηρήσει την υπογραφείσα Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιγραμματικά θα έλεγε κανείς ότι από την προαναφερθείσα  συνάντηση εκείνο που προέκυψε είναι ότι οι δυο χώρες εμμένουν στις θέσεις τους, αλλά η περαιτέρω δραματοποίηση της κατάστασης δεν βοηθά, ούτε την Ελλάδα, ούτε την Τουρκία.

Στα θετικά της Ελλάδας καταγράφεται και το γεγονός ότι εξασφάλισε τη στήριξη της Ευρώπης.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί επισημαίνουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά πολύ δύσκολα θα κάνει το επόμενο βήμα, καθώς μια εμπλοκή με την Ελλάδα, έχει αβέβαιη έκβαση και η Άγκυρα δύσκολα θα αναλάβει τέτοιο ρίσκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ