Στα χέρια του ΥΠΕΞ το Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

118

Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Όπως αναφέρει το protothema.gr σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την απόφαση για την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι το περιεχόμενο του μνημονίου αντίκειται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η συνεργασία θα κινηθεί στη βάση της αρχής της ίσης κατανομής, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.

Τα έγγραφα της συμφωνίας:

Τουρκία: Σήμερα ψηφίζουν στη Βουλή τη συμφωνία με Λιβύη

Ανυποχώρητη παραμένει η Τουρκία στο θέμα των θαλάσσιων διεκδικήσεων της και ψηφίζει το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη

Συγκεκριμένα σήμερα εγκρίνεται από την τουρκική εθνοσυνέλευση η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα philenews.com τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι “η ιστορική αυτή συμφωνία που θα εγκριθεί σήμερα από την εθνοσυνέλευση μας θα φέρει ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο και αδελφοσύνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης”.