today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Η εξυγίανση της ΔΕΗ είναι φιλελεύθερη προσέγγιση με κοινωνικό πρόσημο

Η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης μας!

Ο τρόπος που μια δημόσια επιχείρηση θα καταφέρει να υπερβεί τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και θα ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα του παρόντος και του μέλλοντος είναι μια μεγάλη πολιτική πρόκληση.

του Μάξιμου Σενετάκη*

Πολιτικός στόχος δεν είναι μια ΔΕΗ απαξιωμένη να ξεπουληθεί έναντι πινακίου φακής στους ανταγωνιστές της. Πολιτικός στόχος είναι μια ΔΕΗ βιώσιμη και ανταγωνιστική. Που προστατεύει τους εργαζομένους της. Που δεν επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογουμένους. Που είναι πρωτοπόρος στην αγορά ενέργειας η οποία σταδιακά απελευθερώνεται.

Το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε αυτή την εβδομάδα είναι το θεσμικό πλαίσιο για να πετύχουμε τον  πολιτικό μας στόχο. Ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε η ΔΕΗ να φύγει από την πολιτική διαχείριση και να λειτουργήσει με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το νομοσχέδιο αποτυπώνει την πολιτική μας αντίληψη. Είναι μια φιλελεύθερη προσέγγιση με κοινωνικό πρόσημο. Δεν είναι μια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση κοινωνικά ανάλγητη, όπως παραπλανητικά μας κατηγορούν οι πολιτικοί μας αντίληψη.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ η προσέγγιση αυτή έχει ήδη επιβραβευθεί.

Διαψεύσαμε όσους προεξοφλούσαν ότι η ΔΕΗ θα έσκαγε στα χέρια της νέας κυβέρνησης. Το 2015, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ παρέλαβε μια επιχείρηση  σε τροχιά εξυγίανσης της οποίας η μετοχή διαπραγματευόταν στα 7€ και την παρέδωσαν στο 1,2€. Πέντε χρόνια μετά η επιχείρηση έφτασε να χρωστά 1 δισ. Μόλις τα προηγούμενα χρόνια έχασε περί τα 600 εκ. €, πουλώντας φθηνό ρεύμα στους ανταγωνιστές της – αυτούς τους κακούς ιδιώτες που τώρα μας κατηγορούν ότι θέλουμε δήθεν να την ξεπουλήσουμε.

Κι αναρωτιέμαι: Αν εμείς θέλουμε να την ξεπουλήσουμε πετυχαίνοντας μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες να τριπλασιάσουμε την τιμή της μετοχής της (σήμερα η ΔΕΗ διαπραγματεύεται στα 3,20€), η προηγούμενη κυβέρνηση, τι ήθελε να την κάνει; Να την χαρίσει;

Η απάντηση είναι προφανής, γιατί εκεί οδηγούνταν η κατάσταση… Κι όμως! Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατάφερε και αντέστρεψε την κατάσταση. Η ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ που μας παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, απενεργοποιήθηκε. Δεν έσκασε στα χέρια του Κωστή Χατζηδάκη και κατ’ επέκταση της νέας κυβέρνησης. Με τα μέτρα του καλοκαιριού “η ΔΕΗ έβγαλε το κεφάλι από το νερό”, όπως συνηθίζει να λέει ο υπουργός. Και δεν το λέει μόνον αυτός. Το  αποδεικνύουν δυο πιστοποιητικά επιτυχίας.

Η έκθεση του ορκωτού λογιστή που είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος οίκος της Ernst & Young η οποία βεβαιώνει την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ από την Standard & Poors.

Καλώς ή κακώς, η ουσία είναι πως οι αγορές, αυτές τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων διαβάζουν και οι διαχειριστές κεφαλαίων ήδη πιστώνουν με εμπιστοσύνη την προσπάθεια εξυγίανσης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Οι ίδιοι άλλωστε διαχειριστές αναμένουν το business plan της εταιρείας για να αποτιμήσουν την εικόνα της εταιρείας και για τη νέα χρονιά. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης και το λογιστικό κλείσιμο της χρονιάς. Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος που επισπεύστηκε η υποβολή του νομοσχεδίου, καθώς η ΔΕΗ δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Ο χαμένος χρόνος κοστίζει!

Πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι πράγματι, με τη νέα χρονιά, η εικόνα της ΔΕΗ να είναι εντελώς διαφορετική – όπως διαφορετική θα είναι και η εικόνα της χώρας στο σύνολο της.  Πολιτικός στόχος είναι μια ΔΕΗ βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Και για να γίνει ανταγωνιστική μια επιχείρηση πρέπει να διαθέτει: Πρώτον, υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό και δεύτερον ορθολογικό κόστος λειτουργίας. Υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό προσελκύεται με κίνητρα. Και αυτό επιτυγχάνεται με την απελευθέρωση της αμοιβής για τα διευθυντικά στελέχη και τη σύναψη σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Ο δε εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας, επιτυγχάνεται, πρώτον με τη δυνατότητα ευελιξίας στη μετακίνηση προσωπικού, δεύτερον με ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και τρίτον με τη λειτουργία της εταιρίας με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό της ΔΕΗ και των θυγατρικών της να μετακινείται σε άλλες υπηρεσίες ή φορείς του δημοσίου. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, το κόστος θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την επιχείρηση, όχι από τους φορολογουμένους και θα αποσβεστεί εντός δυο ή τριών ετών από την δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους. Σε ό,τι αφορά στο τρίτο καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανομένους υπαλλήλους και στελέχη, καθώς μονιμότητα δεν νοείται σε καμία ιδιωτική επιχείρηση. Και από την στιγμή που επιδίωξη μας είναι η ΔΕΗ να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν μπορεί να κουβαλά τις παθογένειες του παρελθόντος που την οδήγησαν στο πρόσφατο αδιέξοδο.

Έχουμε λοιπόν. Υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό. Έχουμε ορθολογικό κόστος λειτουργίας. Αρκούν; Όχι. Χρειάζεται επιπλέον η ΔΕΗ να βελτιώσει την εισπραξιμότητα των οφειλών της από  τρίτους, αλλά και τη διαχείριση του χρέους της έναντι τρίτων.

Χρειάζεται και κάτι ακόμα. Το πέρασμα της ΔΕΗ στη νέα εποχή. Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να γίνει. Όχι μόνο για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Εκ του λόγου αυτού η ΔΕΗ είχε πέρσι 200 εκ. Ζημιά, φέτος, 300 εκ. Του χρόνου θα έχει 500. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα επόμενα χρόνια θα σταματήσει η παραγωγή λιγνίτη και αυτό θα γίνει.

Όπως θα γίνει και το άνοιγμα της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Γιατί η ΔΕΗ δεν έχει μόνο παρόν. Έχει και μέλλον. Και με την ΔΕΗ ως βασικό πυλώνα, η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τις αλλαγές για την μετάβαση της χώρας σε μια πράσινη αγορά που θα υπηρετεί όλους, εργαζόμενους και καταναλωτές, προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και της ελληνικής οικονομίας.

 

* Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ