today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Γαλλία: Πρώτη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων στο μπρα-ντε-φερ συνδικάτων-κυβέρνησης

Μέσα μεταφοράς ακινητοποιημένα, σχολεία κλειστά, κινητοποιήσεις συνταξιούχων, φοιτητών, καθηγητών, με πάνω από 250 διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Γαλλία: ξεκίνησε το μπρα-ντε-φερ με την κυβέρνηση για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μίας από τις κυριότερες υποσχέσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την πενταετία του.

Ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε σήμερα κλειστός , καθώς τμήμα του προσωπικού συμμετέχει στην απεργία που αναμένεται να έχει μία από τις μεγαλύτερες συμμετοχές των τελευταίων ετών.

Οσοι αντιτίθενται δυναμικά στην μεταρρύθμιση αυτή ελπίζουν ότι η απεργιακή κινητοποίηση θα διαρκέσει και ότι θα παραλύσει την χώρα, όπως έγινε τον Δεκέμβριο του 1995. Τότε, η αντίδραση στο σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της κοινωνικής ασφάλισης είχε οδηγήσει σε παράλυση τα μέσα μαζικής μεταφοράς επί τρεις εβδομάδες, αναγκάζοντας την τότε κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, (επί προεδρίας Ζακ Σιράκ) να υποχωρήσει.

Η γαλλική κυβέρνηση παίρνει ρίσκα σε μία ήδη οξυμένη κοινωνική συγκυρία, με τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων εδώ και έναν χρόνο, αλλά και την αύξηση της δυσαρέσκειας στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια, τους σιδηροδρόμους, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τους εκπαιδευτικούς, τους αγρότες…

«Εχω ένα φιλόδοξο σχέδιο για την χώρα μας και δεν θα το απεμπολήσω», είχε δηλώσει από την πλευρά στα τέλη του Νοεμβρίου ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Τα συνδικάτα στην επίθεση, η κυβέρνηση στην αναμονή», είναι ο τίτλος στο σημερινό φύλλο της Liberation που αναφέρεται σε μία κυβέρνηση «σταθερή επί των αρχών, που προετοιμάζεται να κάνει υποχωρήσεις»

«Μεταρρύθμιση των συντάξεων: η ώρα της αλήθειας για τον Εμανουέλ Μακρόν», τιτλοφορεί η Le Monde.

«Κατά την διάρκεια της προεκλογικές εκστρατείας, ο υποψήφιος Μακρόν παρουσιάσθηκε ως ο άνθρωπος που θα φέρει την εις βάθος μεταμόρφωση της χώρας…Τρία χρόνια μετά, η στάση αυτή του τολμηρού που δεν υποχωρεί μπροστά στα εμπόδια παραμένει το βασικό ισχυρό σημείο του αρχηγού του Κράτους», γράφει η Le Monde, προσθέτοντας ότι «μέσω της μεταρρύθμισης των συντάξεων, ο κ.Μακρόν παίζει την ικανότητά του να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική του δράση».

Στόχος της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης, το «οικουμενικό σύστημα» συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης, που προορίζεται να αντικαταστήσει τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά καθεστώτα, επικουρικά…). Η κυβέρνηση υπόσχεται ένα «πιο ευανάγνωστο» και «πιο δίκαιο» σύστημα, ενώ οι επικριτές του καταγγέλλουν «επισφάλεια» για τους συνταξιούχους.

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι διάκεινται θετικά απέναντι στην μεταρρύθμιση των συντάξεων – αλλά όχι αναγκαστικά ως προς όλα τα σημεία της μεταρρύθμισης που παρουσίασε ο Μακρόν- αλλά η πλειοψηφία τους υποστηρίζει επίσης την απεργία, σε μία χώρα που μόλις βγαίνει από την σαββατιάτικη ρουτίνα των κίτρινων γιλέκων.

Το λεπτομερές μεταρρυθμιστικό σχέδιο του συνταξιοδοτικού θα παρουσιασθεί στα μέσα του Δεκεμβρίου και αναμένεται να περάσει από το Κοινοβούλιο στις αρχές του 2020.

Η κυβέρνηση άφησε την περασμένη εβδομάδα ένα παράθυρο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης μετά το 2025, καθώς και για ορισμένες υποχωρήσεις ως προς σημεία που θεωρούνται πολύ σημαντικά από τους συνδικαλιστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ