today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Σε αχαρτογράφητα νερά οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Σε βαρύ κλίμα θα πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία με προκλητικό έως εξοργιστικό τρόπο αμφισβήτησε ότι το Καστελόριζο και άλλα ελληνικά νησιά, έχουν υφαλοκρηπίδα.

Του Κώστα Πασίση

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση, που ζήτησε η Άγκυρα, με ξεκάθαρους στόχους, αλλά και κόκκινες γραμμές.
Όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η απομόνωση της Τουρκίας, τόσο εντός ΝΑΤΟ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα εγχείρημα, όμως, δύσκολο, με δεδομένο ότι η Τουρκία είναι σημαντική στρατιωτική δύναμη, μεγάλη οικονομική αγορά και έχει κομβικό ρόλο στις μεταναστευτικές ορδές εξ ανατολών, παράμετροι που δεν μπορεί να μη συμπεριλάβει η Ελλάδα στους σχεδιασμούς της.

Οι συμμαχίες
Σε αυτή τη φάση, σύμμαχος της Ελλάδας και της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος τάχθηκε υπερ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ομπρέλας ασφαλείας, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την Ατλαντική Συμμαχία.
Πέρα από τη Γαλλία, που είναι παραδοσιακός σύμμαχος, η Ελλάδα με τις κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις προσέγγισε επιτυχώς και την Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό στη Ρώμη και συζήτησε μαζί του, στη βάση της αλληλοκατανόησης, τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις. Ενώ στις φιλικές χώρες προς την Ελλάδα, προστέθηκαν η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Αντίθετα, η Τουρκία, έχει ως σύμμαχο χώρα, μόνο την Ουγγαρία, του ακροδεξιού και απρόβλεπτου κ. Βίκτορ Όρμπαν.

Η κόκκινη γραμμή
Στη σημερινή συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσέρχεται με μια καθαρή «κόκκινη» γραμμή που εστιάζεται στο ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε μια παράνομη ενέργεια, τότε η χώρα θα ασκήσει τα δικαιώματά της.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που θα παρευρεθεί στη σημερινή συνάντηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει τίποτε, ούτε να συζητήσουμε ούτε να διαπραγματευθούμε ούτε να ασχοληθούμε».
Στόχος της χώρας μας είναι να καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί οτιδήποτε, που κινείται εκτός Διεθνούς Δικαίου και φυσικά δεν αναγνωρίζει τα άκυρα διμερή μνημόνια που υπέγραφε η Τουρκία με την Λιβύη, καθώς αυτά δεν παράγουν διεθνώς έννομα αποτελέσματα.
Στο σημείο αυτό αξία εχει και το γεγονός ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης σε ανακοίνωση μιλά για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου». Ενώ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Οι πρωτοβουλίες
Η Ελλάδα θα προχωρήσει παράλληλα και σε ανάληψη νέων πρωτοβουλιών, προκειμένου να περιφρουρήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, άλλα ταυτόχρονα να ακυρώσει στην πράξη τις διπλωματικές κινήσεις της Άγκυρας, που κινούνται εκτός Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι και το ισχυρό πλεονέκτημα της Ελλάδας τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών αυτών είναι και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μετα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογο του. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα δρομολογηθούν επίσης με το Ισραήλ και την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ