today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

ΟΗΕ: Έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 29 δισ. δολαρίων

Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους σχεδόν 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων (26 δισεκατομμύρια ευρώ) προκειμένου ο οργανισμός να μπορέσει να βοηθήσει έναν αριθμό ρεκόρ ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή και από την αύξηση των μακροχρόνιων συγκρούσεων.

Σε έκθεσή του με τίτλο: “Global Humanitarian Overview” ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 168 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έχουν ανάγκη έκτακτη βοήθεια το 2020.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί «ρεκόρ στη σύγχρονη εποχή», μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ανάγκες αυξήθηκαν εν μέρει επειδή «οι συγκρούσεις γίνονται όλο και πιο μακροχρόνιες και πιο έντονες».

Ο Λόουκοκ πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή, με τις πλημμύρες και τις ξηρασίες που προκαλεί, επίσης αυξάνει τον ανθρωπιστικό φόρτο.

«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το 2020 θα είναι δύσκολο για εκατομμύρια ανθρώπους», τόνισε.

Ανάμεσα στους 168 εκατομμύρια ανθρώπους που θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια την επόμενη χρονιά, η έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων ύψους 28,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αφορά κυρίως 109 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η Υεμένη και η Συρία παραμένουν οι χώρες που χρειάζονται περισσότερη βοήθεια, στις οποίες ο ΟΗΕ προβλέπει να προσφέρει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Βενεζουέλα είναι η χώρα, οι ανθρωπιστικές ανάγκες της οποίας έχουν αυξηθεί περισσότερο.

Στα τέλη του 2018 ο ΟΗΕ είχε εκτιμήσει ότι το 2019 η Βενεζουέλα θα χρειαζόταν σχεδόν 740 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια. Όμως η επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη Βενεζουέλα ανάγκασε τον ΟΗΕ να διπλασιάσει το ποσό για το 2020, φτάνοντας το 1,35 δισεκατομμύριο δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ